Mänskliga Rättighetsdagarna 2014: TORSDAG

När:
2014-11-13 kl. 09:00 – 18:00
2014-11-13T09:00:00+01:00
2014-11-13T18:00:00+01:00
Var:
Folkets Hus Umeå
Skolgatan 59
903 29 Umeå
Sweden
Kontakt:

Årets tema är Kultur: Röster för rättigheter. Se fullständigt program på MR-dagarnas hemsida.


Ordfronts seminarier och medverkan, torsdag 13/11:

Gruvboom och motstånd

Seminarium nr. 24, kl.15-16 i Tonsalen.

Över hela världen ökar gruvbolagen sina satsningar. Inte minst i Sverige. Här har goda fyndigheter och förmånliga villkor gett en veritabel gruvboom de senaste åren. Men de internationella storbolagen stöter också på folkligt motstånd. Inte minst i Sameland där urfolks rättigheter och unika naturvärden hotas. Varför så många gruvprojekt nu? Vad är fördelarna och nackdelarna med gruvboomen? Struntar Sverige i samernas rätt? Hur ser proteströrelsen ut? Blir Kallak ett nytt Alta?

Medverkande: Sara Larsson, humanekolog och ledamot av sametinget, Katarina Lind, tidningen Ångermanland och India Reed Bowers, jurist och expert på minoritetsfolks rättigheter.

Moderator: Johan Berggren, Ordfront magasin

Arrangör: Föreningen Ordfront och Ordfront magasin.

 

Utställartorget

Föreningen Ordfront finns även på plats på utställartorget mellan kl. 9-18med magasinet, böcker och information. Du hittar oss i monter nummer 3-4 på plan 1.

 

MR-galan

På fredag kväll hålls även gala med indisk vegetarisk buffé, trevlig samvaro och musikunderhållning. Köp din biljett nu.

 

Se även fredagens och lördagens program.

Föreningen Ordfront är juridisk värd och samarrangör för Mänskliga rättighetsdagarna – Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen.

Mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna, hålls årligen på olika platser runt om i landet, i år är det dags för Umeå. Där pågår Europas Kulturhuvudstadsåret för fullt hela året och Mänskliga Rättighetsdagarna kommer att vara på plats i Folkets Hus den 13-15 november med ett program som innehåller en rad skärningspunkter mellan kultur och mänskliga rättigheter. Under rubriken ”Röster för rättigheter” kommer vi att titta närmare på mänskliga rättigheter och kultur, både rätten till kultur och kultur som verktyg för att stärka och främja de mänskliga rättigheterna. Vi kommer också att diskutera vilka processer som främjar en demokratisk kultur och omvänt – vad som istället kan utgöra ett hot mot demokratin.

Boka din plats nu via MR-dagarnas hemsida. Glöm inte att du som medlem i föreningen Ordfront får rabatt på inträdet. Har du missat din rabattlänk? Hör av dig till info@ordfront.se.