Mänskliga Rättighetsdagarna 2014: LÖRDAG

När:
2014-11-15 kl. 10:00 – 17:00
2014-11-15T10:00:00+01:00
2014-11-15T17:00:00+01:00
Var:
Folkets Hus Umeå
Skolgatan 59
903 29 Umeå
Sweden
Kontakt:

Årets tema är Kultur: Röster för rättigheter. Se fullständigt program på MR-dagarnas hemsida. Lördagens program är helt gratis (för torsdagen och fredagen krävs biljett för seminarierna)


Ordfronts seminarier och medverkan, lördag 15/11:

 

Democracy and freedom of speech in Russia

Seminarium nr. 96, kl.10-11.30 i Balder&Brage.

In the shadow of the conflict between Russia and Ukraine there is a harsh and on-going process of dismantling the democratic civil society, as well as the freedom of speech and the freedom to protest in Russia. Join us in a conversation about how people are being silenced – with people who refuse to be!

Participants: Lucine Dzhanian, Russian artist, Aleksei Knedlyakovskij, Russian artist, Victoria Ivleva, Russian photographer and journalist, Julia Poluchina, journalist, Anna Wigenmark, Föreningen Ordfront. Moderator: Stig Fredriksson, journalist and Russia expert.

This seminar will be held in English. Free entrance

 

Miniseminarium

Lilla scenen, utställartorget kl. 12.30-13

Ordfront uppmärksammar konsekvenserna av Putins nedslag mot demokratiska aktivister och oppositionella sedan demonstrationerna på Bolotnajatorget i ett miniseminarium med Julia Poluchina (Novaja Gazeta) och Alexei Sachnin, politisk flykting och aktiv i ryska Vänsterfronten.

 

Seminarium och avslutning

Nr 112 kl 14-15 samt nr 122 kl. 15-17, Idun

Utdelning av föreningen Ordfronts Demokratipris 

Edward Snowden tilldelas årets Demokratipris och kommer att medverka vid prisutdelningen på Mänskliga rättighetsdagarna i Umeå via länk. Det gör även journalisten Glenn Greenwald, som bearbetat och publicerat artiklar om Snowdens avslöjanden.

Övriga medverkande: Anna Wigenmark, Föreningen Ordfront, Brian Palmer

This seminar will be held in English. Free entrance

 

Utställartorget

Föreningen Ordfront finns även på plats på utställartorget mellan kl. 9-18 med magasinet, böcker och information. Du hittar oss i monter nummer 3-4 på plan 1.

 

Konstutställningen Vita cirkeln

Folkets Hus Umeå (sal Ask, 2 tr), 14-15 november 2014

Genom hundratals små figurer i papp med plakat i händerna och placerade en cirkel återges detaljerat flera putinkritiska demonstrationer som hållits i Moskva kring 2012 och tidigare. Utställningens namn kommer från att oppositionen kallad den vita rörelsen bar vita band och stod i en cirkel kring Bolotnaja-torget. Vita cirkeln är en dokumentation av demonstrationen, där konstnärerna först fotograferade demonstranterna och sedan återskapade demonstrationen i miniatyr. Utställningen är förbjuden i Ryssland på grund av rådande censur.

Utställningen är gjord av konstnärerna Aleksei Knedlyakovskij och Lucine Dzhanian (med bakrund i Pussy Riot-kollektivet).

Vita cirkeln visas i samarbete med föreningen Ordfront och Mänskliga Rättighetsdagarna 2014. Konstnärerna finns på plats i Umeå för att visa utställningen och svara på frågor, se tider på plats.

 

Se även torsdagens och fredagens program.

Föreningen Ordfront är juridisk värd och samarrangör för Mänskliga rättighetsdagarna – Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen.

Mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna, hålls årligen på olika platser runt om i landet, i år är det dags för Umeå. Där pågår Europas Kulturhuvudstadsåret för fullt hela året och Mänskliga Rättighetsdagarna kommer att vara på plats i Folkets Hus den 13-15 november med ett program som innehåller en rad skärningspunkter mellan kultur och mänskliga rättigheter. Under rubriken ”Röster för rättigheter” kommer vi att titta närmare på mänskliga rättigheter och kultur, både rätten till kultur och kultur som verktyg för att stärka och främja de mänskliga rättigheterna. Vi kommer också att diskutera vilka processer som främjar en demokratisk kultur och omvänt – vad som istället kan utgöra ett hot mot demokratin.

Boka din plats nu via MR-dagarnas hemsida. Glöm inte att du som medlem i föreningen Ordfront får rabatt på inträdet. Har du missat din rabattlänk? Hör av dig till info@ordfront.se.