Bokmassan istället för Bokmässan

Ordfront magasin och Föreningen Ordfront åker inte till Bok- och biblioteksmässan i år. Anledningen är att bokmässan låter tidningen Nya tider – med antisemitiskt, islamofobiskt och högerextremistiskt innehåll och direkta band till den våldsamma nynazistiska rörelsen i Sverige – hyra utställningsmonter. Efter förra årets bokmässa skrev vi på den protest som hotade bojkotta mässan i år. Då hade Nya tiders medarbetare försökt störa evenemang och deras politiska anhängare aggressivt spritt nazistisk propaganda utanför mässan. Tyvärr fungerade inte bojkotten (i år).
Detta är ingen stor uppoffring för oss, så vi tänker inte slå oss för bröstet. Bokmässan är en marknadsföringsmässa, där deltagarna och publiken betalar bra. Vi brukar åka för att värva medlemmar och prata med folk. Det kan vi göra annorstädes. Liksom debattera, och sprida bildning. Mässan är knappast »offentligheten«, när inträde går på 190, och ett seminariekort på hela 3350 kronor. Och högerextremism bekämpar man inte genom att bjuda in högerextremister. Det är att normalisera dem och deras åsikter. Det gör vi inte annars, så varför på bokmässan?
Samtidigt avgörs inte Sveriges framtid på en fackmässa för bokförsäljning. De som är där för att synas och sälja störtar inte Sverige i avgrunden. Och vi som bojkottar ska ha klart för oss att fascismen i Sverige inte skulle stoppas av att Nya tider förvägrades hyra monter på Bokmässan.
De som väljer att visa sitt missnöje med att Bokmässan bjuder in nazister genom att tacka nej till sin egen invitation visar också genom en rad initiativ, alternativa bokmässor, samtal och seminarier att yttrandefriheten inte är geografiskt begränsad till Svenska Mässans hallar. Tidningen Etc och bokförlaget Leopard ligger bakom ”Bokmassan” – som Bokmässan men utan prickar och nazister – som hålles i tält på Heden. Fritt inträde till bokbord, föreläsningar och scensamtal av varjehanda slag. Ordfront magasin och förening blev tacknämligt inbjudna, så det blev Mässa i Göteborg för oss trots allt! Kul förstås, hoppas många hittar till BokMASSAN. Till exempel till mitt och Daniel Bergs scensamtal om populism som hålles på stora scenen kl 15 på lördagen.

Johan Berggren

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Scroll to Top