Möt Alexandra Polivanova

För nästan exakt ett år sedan beslutade en domstol i Ryssland att stänga, likvidera, människorättsorganisationen Memorial efter att ha dömt den enligt den starkt kritiserade utländska agenter-lagen. Om några dagar tar samma organisation emot Nobels fredspris i Oslo. 

Nu bjuder Ordfront in till ett möte med Alexandra Polivanova, från Memorial Ryssland, som är på tillfälligt besök i Sverige. 

Domen mot Memorial kritiserades kraftfullt av en lång rad organisationer både inne i och utanför Ryssland. Bland annat av förra årets Fredspristagare Dimitrij Muratov, chefredaktör för Novaja Gazeta. 

Memorial är Rysslands äldsta människorättsorganisation och har startade sin verksamhet med att samla in vittnesmål kring människorättsbrott begångna under Sovjetperioden, framförallt Stalintiden och Gulag. Under senare år har arbetet utvecklats till att verka för demokrati och att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland idag. Memorial har även verksamhet i Belarus och Ukraina. 

Sedan stängningen har aggressionskriget mot Ukraina startat, agent-
lagen skärpts ytterligare och repressionen mot oliktänkande, krigskritiker och media tilltagit explosionsartat. Efter att Putinregimen tidigare riktat in sig på organisationen, har regimen nu riktat in sig på de människorättaktivister som arbetar på Memorial. 

Välkommen till ett samtal med Alexandra Polivanova om Memorials nutid och framtid och om hur vi kan stötta demokratiska krafter i Ryssland.
I samtalet medverkar även Philipp Galtsov, Östgruppen.
Moderator: Anna Wigenmark, GS, Ordfront.

Tid: Tisdagen den 6 december 

16.30-18.00

Plats: Karlbergsvägen 66 A

Anmälan är obligatorisk. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås.

Anmäl till info@ordfront.se senast kl 15.00

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen