Dagens politiska fånge: Andrej Chernov

Med anledning av de stundande rättegångarna i det så kallade ”Nätverksfallet”, varav den första avslutas måndagen den 10:e februari, kommer vi denna vecka att fokusera på de individer som står åtalade. 

Under hösten 2017 och vintern 2018 grep den ryska säkerhetstjänsten (FSB) en rad unga antifascister i städerna Penza och S:t Petersburg. Ungdomarna påstås vara sammanlänkande i en terroristgrupp som FSB kallar ”nätverket” och står bland annat åtalade för anstiftan till terrorbrott under fotbolls-VM 2018, i syfte att skada landet och den sittande regimen. Efter timmar av tortyr, i form av fysisk misshandel och elchocker, ska de anhållna ha erkänt till brott. Polisen ska även ha planterat bevis hos dem gripna till stöd för anklagelserna.

Några av de anklagade ungdomarna är bekanta sedan tidigare medan andra inte hade mycket mer gemensamt än ett delat intresse för sporten Airsoft. Åklagarna har yrkat på långa fängelsestraff, i ett av fallen till och med livstid, och trots att samtliga anhållna har synliga spår av tortyr på sina kroppar har anmälningarna om detta i stort sett  ignorerats av staten.

Namn: Andrej Chernov, född 1989. Bor i Penza.

Bakgrund: Fysik- och matematik studerande, aktiv antifascist, rockmusiker och thaiboxare som deltog i aktionen ”Mata den hungrige”.

Anklagelser: Anklagas för att ha deltagit i terrorverksamheten ”Nätverket”.

Rättslig status: Den 19 oktober 2017 greps Chernov i samband med utredningen av ”Nätverketsfallet”.

Dom: Åklagaren har yrkat för 14 års fängelse för Chernov i domen som faller den 10 februari.

Uppdaterad rättslig status juli 2022: Dömd till 14 års fängelse.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Scroll to Top