Dagens politiska fånge: Julian Boyarshinov

Den 10 februari föll domarna mot sju av de ryska antifascister som åtalats i det så  kallade ”Nätverksfallet”. Männen betraktas av människorättsorganisationer som politiska fångar och domarna blev, som väntat, hårda: från sex till uppemot arton års fängelse – uppseendeväckande långa straff för anstiftan till brott med svag bevisning. Den 28 februari beräknas ytterligare två domar falla: de mot Viktor Filinkov och Julian Boyarshinov i St. Petersburg. 

Under hösten 2017 och vintern 2018 grep den ryska säkerhetstjänsten (FSB) en rad unga antifascister i städerna Penza och S:t Petersburg. Ungdomarna påstås vara sammanlänkande i en terroristgrupp som FSB kallar ”nätverket” och står bland annat åtalade för anstiftan till terrorbrott under fotbolls-VM 2018, i syfte att skada landet och den sittande regimen. Efter timmar av tortyr, i form av fysisk misshandel och elchocker, ska de anhållna ha erkänt till brott. Polisen ska även ha planterat bevis hos de gripna till stöd för sina anklagelser.

Några av de misstänkta männen var bekanta sedan tidigare medan andra inte hade mycket mer gemensamt än ett delat intresse för sporten Airsoft, en sport som påminner om paintball. Vittnesmålen om tortyr har i stort sett ignorerats av åklagarsidan, och de åtalade har nekats läkarundersökning till stöd för sin sak. Många befarar att domarna i St. Petersburg kommer att bli minst lika hårda som de som föll i Penza förra veckan.

Namn: Julian Boyarshinov, född 1991.

Bakgrund: Anarkist och vänsteraktivist som jobbade som industriell alpinist. Har organiserat free markets, engagerat sig för hemlösa och jobbat som volontär vid djurhem. Försörjde sina äldre föräldrar.

Anklagelser: Boyarshinov står åtalad för deltagande i terrorgrupp och förvaring av sprängmedel. ​Tillsammans med Viktor Filinkov anklagas han för att ha utgjort en del av ”Nätverket” i St. Petersburgs.

Rättslig status: Frihetsberövad sedan 23 januari 2018.

 

 

 

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Scroll to Top