Dagens politiska fånge: Viktor Filinkov

Med anledning av de stundande rättegångarna i det så kallade ”Nätverksfallet”, varav den första avslutas måndagen den 10:e februari, kommer vi denna vecka att fokusera på de individer som står åtalade. 

Under hösten 2017 och vintern 2018 grep den ryska säkerhetstjänsten FSB en rad unga antifascister i städerna Penza och S:t Petersburg. Ungdomarna påstås vara sammanlänkande i en terroristgrupp som FSB kallar ”nätverket” och står bland annat åtalade för anstiftan till terrorbrott under fotbolls-VM 2018, i syfte att skada landet och den sittande regimen. Efter timmar av tortyr, i form av fysisk misshandel och elchocker, ska de anhållna ha erkänt brott. Polisen ska även ha planterat bevis hos de gripna till stöd för anklagelserna.

Några av de anklagade ungdomarna var bekanta sedan tidigare medan andra inte hade mycket mer gemensamt än ett intresse för sporten Airsoft. Åklagarna har yrkat på långa fängelsestraff, i ett av fallen till och med livstid, och trots att samtliga anhållna har synliga spår av tortyr på sina kroppar har anmälningarna i stort sett  ignorerats av staten.

Namn: Viktor Filinkov, född 1994. Bor i S:t Petersburg.

Bakgrund: Viktor Filinkov är IT-ingenjör och har sedan ung ålder intresserat sig för datorteknik. Han greps på flygplatsen i St. Petersburg, antagligen för att hans namn kommit upp när en tidigare misstänkt ”Nätverksmedlem” förhördes under tortyr av FSB.

Anklagelser: Filinkov anklagas för att anstiftan till terrorbrott i syfte att destabilisera Ryssland.

Rättslig status: Viktor Filinkov sitter frihetsberövad sedan den 23 januari 2018 och riskerar fängelse från 15 år upp till livstid. Efter dagar av tortyr och misshandel av FSB erkände Filinkov till slut till anklagelserna, något om han senare delgav sin advokat. Tortyren anmäldes till den ryska utredningskommittén och ett ärende ska ha påbörjats, men ett år senare finns fortfarande ingen uppdatering om utredningen. Den senaste kända informationen om Filinkov är från den 30 november 2019 han påbörjade en hungerstrejk i solidaritet med andra politiska fångar som lever under omänskliga förhållanden.

Uppdaterad rättslig status juli 2022: Dömd till 7,5 års fängelse.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Scroll to Top