Pussy Riots Maria Aljochina till Sverige trots utreseförbud – igen

I Moskva hårdnar regimens repression inför lokalval. Oppositionsledaren Alexey Navalny har fängslats. Sverigeaktuella Maria Aljochina häktades också, men trotsade utreseförbudet och uppträdde på Urkult-festivalen vid Nämforsen den 2 augusti 2019.

Det var med knapp nöd som artisten och författaren Maria Aljochina släpptes ut ur häkte i Moskva för att kunna fortsätta sin pågående världsturné. Ikväll 2 augusti står hon på Urkults scen tillsammans med några av de övriga i Pussy Riotkollektivet för att framföra en iscensättning av hennes bok Riot Days (Teg Publishing).

Ordfront har vid flera tillfällen bjudit in och samverkat med medlemmar i den legendariska gruppen och i november i fjol medverkade Maria Aljochina i ett samtal om kulturarbetarnas situation i Ryssland idag. Hon hade då lyckats smita ut ur landet trots ett utreseförbud och var osäker på vad som skulle vänta henne när hon kom tillbaks. Då berättade hon bland annat om sin tid i fängelse eller snarare på straffkoloni. Tillsammans med ytterligare ett par medlemmar i Pussy Riot straffades hon för den demonstration mot president Putin som gruppen delvis genomförde i Frälsarkatedralen i Moskva. Efter två år i fängelse fick hon amnesti, men har fortsatt att agera mot den brist på demokrati som råder i Ryssland.

När hon ikväll står på scenen i Urkult har hon mer eller mindre precis släppts ut ur häktet efter att ha deltagit i lördagens protester i Moskva. Tillsammans med tusentals andra visade hon sitt stöd för de oberoende kandidater som förhindrats anmäla sitt deltagande i det lokala val som ska ske i september. 1373 personer blev gripna och slagna – vanliga medborgare, inklusive pensionärer och rörelsehindrade. Agerandet var en markant upptrappning av polisvåldet i Ryssland och det har fördömts av Europarlamentet och flera europeiska politiker. Demonstrationer till stöd för oppositionen har hållits världen över. Ordfront medverkade då ett 20-tal personer demonstrerade utanför Rysslands ambassad i Stockholm i måndags.

De protesterande kräver inte mycket, bara att oppositionskandidaterna ska få registreras som kandidater. Maktens reaktioner var oproportionerligt stora. Oppositionsledaren Alexey Navalny som manat till protesterna, deklarerade att oppositionen tänker använda samma “smarta rösträkning” som fällde Turkiets president Erdogans parti i lokala val i Istanbul och Ankara. Ett uttalande som kan ha varit orsaken till det brutala nedslaget mot demonstranterna.

Men brutaliteten slog snett. Bilderna av en rullstolsbunden protesterande kvinna som blev slagen och gripen utan sin rullstol fick folk över hela världen att reagera och protestera.

Oppositionsledaren Alexey Navalny själv greps åter utanför sitt hem ”för att ha brutit mot demonstrationslagen” och dömdes till 30 dygn “administrativ arrest”. Efter det första dygnet i isolering, reagerade han med svullnader över ansiktet och kroppen. Navalny lades på sjukhus där det konstaterades att hans plötsliga sjukdomstillständ inte är livshotande och skickades tillbaka till isoleringscell utan att hans privata läkare fick möjlighet att undersöka honom.  Många menar att Navalny förgiftats.

Pussy Riots Maria Aljochina fick tillbringa drygt två dygn i häktet innan hon släpptes mot böter om 150 000 rubel (knappt 23 000 kronor). Aljochina riskerar nu hamna i en ekonomisk knipa eftersom enligt en ny rysk lagen kan böter vid upprepade brott mot demonstrationslagen multipliceras. Till Ordfront säger hon att hon välbehållen och längtar efter att se den svenska publiken igen.

*Foto på Maria Aljochina av Albert Wiking.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Scroll to Top