Sibirisk världskänd konst till Ordfront

Föreningen Ordfront arbetar sedan några år tillbaka med att uppmärksamma situationen för kulturarbetare i Ryssland, vars konstnärliga frihet inskränks alltmer. Ordfront har gästats av ryska konstnärer, journalister och musiker som kommit till Sverige för att dela med sig av sina erfarenheter och sitt arbete. Lördagen den 26 januari kommer konstnären Vasiliy Slonov till Stockholm för att delta i ett samtal med Ordfront om den hårdnande situationen i Ryssland, om Sibiriens autonomism och för att visa upp sin konst. Samtalet hålls med stöd av Stockholms stad.

Vasiliy Slonov är en av Sibiriens mest kända samtida konstnärer vars verk finns i världens olika konstmuseer samtidigt som hans utställningar i Moskva attackeras och skapar kontroverser. I Ryssland blev Slonov rikskänd efter hans plakatserie tillägnad OS i Sochi 2014 där man fick se Rysslands typiska korruption och auktoritarism på ett samtidigt bisarrt och komiskt sätt. Det gick så långt att Marat Guelmans moderna konstmuseet i staden Perm fick stängas tack vare dessa plakat. Slonov garvar åt den storryska patriotismen på ett sibiriskt sätt, därför får vi se hans oljesugande jättemyggor eller traditionella ryska kvinnliga huvudbonader gjorda av oljeprodukter osv.

Efter att Ryssland invaderade delar av Östra Ukraina och ryska patrioter fick öknamnet ”vata” dvs ”vadd” gjorde Slonov en hel division av sibiriska vaddbjörnar och gav dem order att invadera Moskva och hela världen. Några av hans björnar är redan i Sverige.

Slonov har omnämnts i internationell press och hans konst finns att se på bland annat Museum of Modern Art i New York. Han nämns också i Rysslandskännaren Lena Jonsons bok ”Art and protest in Putin’s Russia”.

Tid och plats: Karlbergsvägen 66A i Stockholm. Samtalet startar kl. 15.30. Det hålls på ryska och tolkas till svenska. Efter det håller Eugene Wolynsky och Gottlieb Skvortsoff en mini-kabaré med Vysotskij och Gulag-motiv på både svenska och ryska.

Mästarens plakat, vaddbjörnar, leksaker, merchendise och övriga lagom sena julklappar från Gulag kommer att finnas till salu. Allt går oavkortat till främjandet av den självständiga sibiriska konsten.

Här kan du se mer av Slonovs arbete: https://www.artsy.net/artist/vasily-slonov

Hör av dig till info(a)ordfront.se för frågor.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Scroll to Top