Dålig stämning på Lundins stämma?

När oljebolaget går till årsmöte, finns ett jobbigt förslag med från en aktieägare.

Lundin Petroleum, företaget som hette Lundin Oil under åren det gjorde tunga investeringar i dåvarande södra Sudan, idag Sydsudan, samtidigt som dåvarande regimen i Sudan utförde brutal folkfördrivningar i samma område, är som Anna Wigenmark skrev om i Ordfront magasin 1/2017 under åtal i svensk tingsrätt. Eller, rättare sagt, företagets VD och koncernchef Alex Schneiter och dess styrelseordförande Ian Lundin är delgivna misstanke om delaktighet i grovt folkrättsbrott.

Nu är det dags för Lundin Petroleum att ha sin årliga aktieägarstämma. Årsmötet hålls 4 maj kl 13 i Grand Hotels Vinterträdgård i Stockholm.

Människorättsaktivisten Egbert Wesselink, delaktig i ECOS-rapporten ”Unpaid Debt – Obetald skuld” från 2010 har ägt en aktie i företaget sedan 2011, och har därmed rätt att inkomma med förslag till bolaget. Det har han gjort flera år, och så även till årets bolagsstämma. Egbert Wesselinks förslag 2017, vilket i sin helhet redovisas (som det måste) i företagets utskick stämman, föreslår att bolaget ska:

”1. anslå en summa på 5 miljarder kronor för att gottgöra de negativa konsekvenserna bolagets verksamhet i Sudan har haft för de mänskliga rättigheterna, och

2. föreslå den svenska regeringen att utforma en mekanism för kompensation; som är opartisk, skyddad från korruption, fri från politisk eller av annan inblandning för att påverka resultatet, är effektiv, och åtnjuter offrens förtroende.”

Styrelsen går också i utförligt svaromål i stämmoutskicket, och föreslår föga överraskande att stämman avvisar Wesselinks förslag, bland annat med orden:

”Styrelsen fortsätter att vara fast förvissad om att Lundin Petroleums närvaro i Block 5A bidrog till att förbättra levnadsförhållandena i regionen genom de investeringar i infrastruktur och insatser för samhällsutveckling och humanitär hjälp som gjordes.”

Petter Bolme, svensk jurist och människorrättsaktivist, del i gruppen som hållit noga koll på utvecklingen av möjligheten till uppättelse för de 200 000 fördrivna från området i före detta södra Sudan kallat ”Block 5A”, skriver till Ordront magasin på mail:

”Vi kommer att försöka vårt bästa och se till så att AP-fonder, Swedbank, Nordea, och framför allt statliga norska Statoil med 20 procent av aktierna ställer sig positiva till förslaget. Vi befarar att det blir väldigt lite stöd för förslaget… ”

Magasinet frågade vidare Egbert Wesselink på mail om en kommentar till den stundande rättegången (som ej ännu fått ett fastställt datum). Han skriver:

”För storföretagare har världen inga gränser, men offer för sådana här orättvisor är fast inom sitt lands gränser. /…/

När Lundin Petroleum lämnade Sudan 2003, lämnade det också bakom sig tiotusentals människor i totalt armod. Människor som haft lovande framtider, som tvingats se sina familjer slitas sönder, fått egendom stulen och förstörd, se sina systrar våldtas, se sina hus brännas ner. Lundin och dess investerare verkade inte bry sig om dem då, och de verkar inte bry sig om dem idag. Rättegången kan förändra detta, om den kan få den svenska allmänheten och svenska politiker att inse att svenska företag och investerare inte kan tillåtas bete sig på det här viset.”

Lundin Petroleums hemsida (med stämmohandlingarna): https://www.lundin-petroleum.com

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen