Film och samtal: This Changes Everything – Filmen om Klimatet och Kapitalismen

This changes everything

Ordfront bjuder in till en kväll om klimatkamp och hopp, med film och diskussion. På Bio Rio visar vi Naomi Kleins och Avi Lewis film Det här förändrar allt.

Därefter kommer Troja Scenkonst kort att presentera “The revolution will be televised”, den sanna berättelsen om en handfull människor som reser till Tyskland för att delta i en en av de största civil olydnads-aktionerna i samtida Europa – ockupationen av Vattenfalls brunkolsgruva. Vi vet inte hur lång resan kommer bli eller vad som kommer hända längs vägen. Berättelsen börjar på BioRio och fortsätter online på www.revolutiontelevised.live där den kommer livestreamas dygnet runt. Denna programpunkt kommer att hållas på engelska.

Efter detta följer ett scensamtal med Lina Hjorth, ledarskribent på tidningen ETC, Kitty Ehn, talesperson för Klimatsverige och Johan Berggren, chefredaktör på Ordfront magasin. Klimatkrisen är redan här – hur går det för kampen? Har Naomi Klein rätt i att vi måste bekämpa kapitalismen för att rädda klimatet?

Om ”Det här förändrar allt”
Tänk om klimatkrisen är den bästa chans vi får för att göra världen bättre för alla? Dokumentärfilmen ”Det här förändrar allt” spelades in parallellt med Naomi Kleins bok med samma namn under fyra år, på fem kontinenter. Vi får träffa personer och samhällen som vänt motståndet mot miljö- och klimatförstörande utvinning till positiva projekt. Från Montana i USA till södra Indien, från oljesandfälten i Canada till det luftförorenade Beijing. Filmen visar hur fossil energi och storfinans verkar hand i hand, och hotar mänskligheten som vi känner den. Mot detta ställer makarna Avi Lewis (regi) och Naomi Klein ställer mot detta en kontroversiell men hoppingivande tanke: Den globala existentiella kris som klimatförändringarna innebär kan också vändas till att göra om vårt fallerande ekonomiska system till något bättre, mer rättvist och hållbart.

Tid och plats: Onsdag den 11 maj kl. 17.30
Bio Rio, Hornstulls strand 3 i Stockholm

Biljetter köper du via Bio Rio.