För sex år sedan påbörjades gripandena av ett 30-tal ryska aktivister i det s.k. Bolotnaja-fallet. Detta kan ses som startskottet på en våg av allvarliga förföljelser av oppositionella i Ryssland och idag sitter flera hundra människor frihetsberövade.  Fängelsestraffen blir allt hårdare, inte sällan yrkas livstid, och allt grövre överträdelser begås i syfte att döma människor för brott de aldrig begått – däribland elchockstortyr och fabricerad bevisning. Vi på Föreningen Ordfront vägrar vänja oss vid att politisk förföljelse är på väg att bli vardag i vårt väldiga grannland. För några år sedan startade vi kampanjen ”Vi måste tala om Bolotnaja” i syfte att synliggöra domarna mot dem som demonstrerade mot återinstallationen av Putin som president 2011. I takt med att allt fler som protesterar grips och döms döptes kampanjen om till ”Dagens politiska fånge”. Den 3 februari 2020 och några veckor framåt, uppmärksammade vi dag för dag de personer som nu sitter frihetsberövade runt om i Ryssland.

Nätverksfallet
Under hösten 2017 och vintern 2018 grep den ryska säkerhetstjänsten (FSB) en rad unga antifascister i städerna Penza och S:t Petersburg. Ungdomarna påstås vara sammanlänkande i en terroristgrupp som FSB kallar ”nätverket” och står bland annat åtalade för anstiftan till terrorbrott under fotbolls-VM 2018, i syfte att skada landet och den sittande regimen. Efter timmar av tortyr, i form av fysisk misshandel och elchocker, ska de anhållna ha erkänt till brott. Polisen ska även ha planterat bevis hos dem gripna till stöd för anklagelserna.

Några av de anklagade ungdomarna är bekanta sedan tidigare medan andra inte hade mycket mer gemensamt än ett delat intresse för sporten Airsoft. Åklagarna har yrkat på långa fängelsestraff, i ett av fallen till och med livstid, och trots att samtliga anhållna har synliga spår av tortyr på sina kroppar har anmälningarna om detta i stort sett ignorerats av staten.

1 2 3 4

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Scroll to Top