Villkorat bistånd ska stoppa migranter

Medelhavet har varit vägen till Europa för många flyktingar men för tusentals andra har det varit en dödsfälla. Med visumkrav och krav på transportörer att avhysa dokumentlösa resenärer, finns idag inte tillräckligt med säkra vägar in i Europa och därför blir alternativet för dessa människor att via smugglare sätta sig på en överfull båt. EU är oenigt om hur en gemensam asylpolitik ska utformas men inför nya regler eller internationella avtal för att förhindra att människor tar sig till Europa. Asylmottagandet outsourcas till ett tredje land, människor ska stoppas innan de når Europas gränser.

Sofia Iveslätt. Foto: Läkare utan gränser

I Ordfronts seminarium Villkorat bistånd ska stoppa migranter kommer Ordfronts Anna Wigenmark att diskutera EU:s asylpolitik och dess konsekvenser för asylrätten och människors mänskliga rättigheter med  Madelaine Seidlitz, flykting- och migrationsansvarig på Amnesty Sverige och Sofia Iveslätt, sjuksköterska vid Läkare utan gränser. Läkare utan gränser arbetar dels i de flyktingläger som uppstått i södra Europa, bland annat på ön Lesbos. Organisationen har under en längre tid dessutom haft två specialutrustade räddningsfartyg ute på Medelhavet, men Italiens nya regering har krävt att fartygen ska avregistreras och har därmed stoppat livräddningsarbetet.

Anna Wigenmark

Vilket ansvar har EU för de migranter som blir kvar i flyktingläger utanför Europas gränser? Hur mår de människor som strandats på exempelvis Lesbos och inte tillåtits att lämna ön på flera år. Kommer ett nytt förslag om humanitära visum någonsin att se dagens ljus, när EU är så splittrat? Detta och mycket annat ska diskuteras under seminariet.

Seminariet äger rum under Mänskliga Rättighetsdagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Seminariet kommer att hållas i sal C8 på lördagen 17 november kl. 13.00–14.00. Under lördagen är samtliga seminarier kostnadsfria.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen