Avsnitt 14. Samtal med Pelle Sunvisson om den svenska så kallade svarta arbetsmarknaden

Vilka är utlänningarna som bygger Sverige, och vilka villkor tvingar svenska företag dem att jobba under?

Pelle Sunvisson från SAC och Solidariska Byggare organiserar utländska arbetare i Sverige, och har stor insyn och erfarenhet av hur verkligheten är för hundratusentals människor som exploateras i det så kallade skuggsamhället.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 13. Mer kollektivtrafik och närodling i söderforterna!

Stockholmarna är redan duktiga på klimatsparande åtgärder, konstaterar norrlandsgrävjournalisten Arne Müller efter en resa i huvudstaden längs tunnelbanans röda linje.

Arne Müller är författare och grävande journalist. Många känner honom från Facebookgruppen ”Norrlandsparadoxen” där hans områden prestenteras och diskuteras. Det handlar främst om Norrlands nutid och framtid med många och tunga industrisatsningar. Arne Müller går både på detalj på företag och kommuner, liksom han kan diskutera den övergripande bilden med samhällsplanering och hållbarhet.

I Podden pratar Arne Müller och Johan Berggren om allt som saknas i den stora Norrlandsutbyggnade: energi, bostäder, infrastruktur och kanske framförallt en övergripande planering. Och vad händer med naturen och samernas marker?

Men också om Arne Müllers stora reportage i senaste Ordfront magasin: han hälsar nämligen på i Stockholm och undersöker hur klass och klimatpåverkan hör ihop. Och i Stockholm kan man resa från landets fattigaste kommuner till landets rikaste med tunnelbanan, så här är ett jämförande reportage lätt att göra.

Arne Müller kan konstatera att ju rikare man är, desto mer kan man individuellt göra åt sin klimatpåverkan. Som kollektiv är annars stockholmarna i ett bra läge att leva klimatsparande, två tydliga åtgärder som skulle kunna göras relativt enkelt är att förbättra kollektivtrafiken: inte minst förbindelserna kranskommuner emellan; och att använda den bördiga åkerjord som många av Stockholms södra förorter och kranskommuner är byggda på.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Breaking social: så vanstyrs världen, och vad vi kan göra åt det

Fredrik Gertten har en ny film ute. Efter Bananas och Push tar nu Breaking Social ett globalt grepp för att berätta om hur de allra rikaste använder sin makt för att forma våra samhällen för att passa sina intressen, och bli ännu rikare och mäktigare.

Johan Berggren pratar med malmöfilmaren om en film som tar oss från Malta till England till USA och Chile. Det handlar om ”Wealth management”-företag som med miljardärernas medel i ryggen investerar i den politiska sfären för att bereda samhällen för än större utnyttjande.

Men det handlar också om det breda folkliga motstånd som dessa snedvridna samhällen ibland skapar. Med insatta experter på denna påverkansmodell som Rutger Bregman, Sara Chayes och Sven Hughes berättar Breaking Social om hur världen styrs idag, om ett system som försämrar för det stora flertalet.

”Det går bortom vänster och höger”, säger Gertten i Ordfronts pod Samtalet. ”Även välbeställda lider av att deras samhällen smulas sönder. Även välfungerande företag kan bli offer för denna globala finansialiseringsvåg. Jag ser dock detta som något hoppingivande: vi är väldigt många som är på samma sida här.”
Det handlar inte om att vara emot kapitalism, menar Gertten. Utan ett globalt system av kleptokrati som med extrem extraktivism försöker rigga våra samhällen för sin egen maximala profit.

Fredrik Gertten menar att han gjort en film med ändå mycket ljus: om man ser systemet, så ser man också att man inte är ensam om att ha råkat illa ut – och det går att göra något åt det.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 11. Om Tidöavtalet och invandringen

Ett samtal om Tidöavtalet och dess skrivningar om invandring, asyl och medborgarskap. Medverkande: Madelaine Seidlits chefsjurist Amnesty och Kamal El Salim, FARR.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 10. Om kärnkraft

Ett samtal med professor Tomas Kåberger om kärnkraft, energiframtid och att bli petad ur Vattenfalls styrelse av politiska skäl.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Tomas Kåberger har en fyllig artikel i nya numret av Ordfront magasin som du kan ta del av här som medlem.

Inte medlem än? Bli det idag!
Klicka här!

Avsnitt 9. Om Mercosur

Ett samtal om EU och handelsavtalet med de sydamerikanska länderna i Mercosur.

Vi pratar med Karin Ståhl från Amazon Watch som menar att Mercosuravtalet kan komma att leda till ökad klimatpåverkan och miljöförstöring i bland annat den redan hårt ansträngda regnskogen Amasonas.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Asvnitt 8. Till minne av Barbro Westerholm

I veckan nåddes vi av det mycket sorgliga beskedet att Barbro Westerholm gått bort efter en kort tids sjukdom. Under framförallt de senaste 3-4 åren hade vi på Ordfront haft förmånen att träffa och samtala med Barbro vid ett flertal gånger om frågor som låg henne mycket varmt om hjärtat. Inte minst årsrikas rättigheter.

Hösten 2021 gjorde vi ett antal samtal med kvinnliga politiker för att uppmärksamma att den svenska demokratin fyllde 100 år.  Det var fullständigt självklart att Barbro var en av de personer som vi ville prata med. Det blev ett samtal som handlade om behovet av bredare representation i riksdagen och om varför också årsrika behöver finnas med i beslutande församlingar, men det blev också ett samtal om hennes tid som generaldirektör för socialstyrelsen och hur det gick till när hon lyfte bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet , om den politiska kampen för aborträtten och hur kvinnliga politiker kunde gå samman, över partigränserna, för att åstadkomma viktiga förändringar för kvinnors rättigheter. Vi pratade om framgångar, utmaningar, hot och nederlag och hur hon ser på demokratins framtid. 

Samtalet filmades och går att se här och nu har vi också gjort om det till podcast-format.

Vill ni se mer utav Barbro så kan ni även lyssna på samtalet om kvinnlig representation och demokratins utmaningar här.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 7. Kvinnors mänskliga rättigheter med Petra Tötterman Andorff

I veckans podcastavsnitt tänkte vi uppmärksamma firandet av den 8 mars, den Internationella Kvinnodagen. Vi gör det tillsammans med Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff och ställer frågan: hur mår kvinnors rättigheter 2023? Det ser onekligen mörkt ut. Är vi åter inne i en backlash, eller ska vi sluta prata om bakslag och bara konstatera att kvinnors rättigheter alltid kränks – bara mer eller mindre? Ett steg fram och två tillbaka?

Och så pratar vi om effekten av att Sveriges nya regering inte längre driver en feministisk utrikespolitik, och varför det är viktigt att fira 8 mars? Även om en inte är feminist. Med mera, med mera. 

Lyssna på podden SAMTALET här.

Och läs gärna Hanna Mannerheims artikel om filmen Nasrin som har premiär just idag den 8 mars. Dokumentären följer kvinno- och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh och hennes arbete inne i Iran.​

Klicka här för att läsa artikeln!

Avsnitt 6. Samtal med Lisa Bjurwald

I veckans avsnitt ni får höra Ordfronts generalsekreterare Anna Wigenmark prata med författaren och journalisten Lisa Bjurwald som är aktuell med boken Slava Ukraini! Kvinnors motstånd under Rysslands krig.

I boken lyfter Lisa de ukrainska kvinnornas roll i kriget, deras utsatthet men också mod, styrka och kampvilja. Om det och mycket mer får ni höra i dagens avsnitt.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 5. Energiöverflöd och skogsmissbruk

Daniel Berg kritiserar begreppet ”Energikris” och Eva-Lotta Hultén kritiserar påståendet ”skogsbruk”. Det är radikalt, animistiskt och t o m en smula uppsluppet när Johan Berggren leder ett samtal om allt från rovdrift på torsk till elstöd.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 4. Om översättningens våndor och frukter

Ett samtal som tangerar Ordfronts litterära magasin och boken Början på allt. I det här avsnittet pratar vi med översättarna Jasim Mohamed och Ulrika Junker Miranda.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 3. Om MR-dagarna och Demokratipriset

Veckans avsnitt handlar om MR-dagarna och demokratipriset.

Malin Slätis förklarar i dagens avsnitt vad de är och varför de hålls. Och föreningen For The People Vivalla ska få Ordfronts demokratipris på MR-dagarna 2022! Khalid Mohammed berättar om gräsrotsföreningen från Örebroförorten.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 2. Om klimatet

Vi samtalar om den eviga klimatkrisen. Med roddarmadam Toya Westberg som tagit sig an uppgiften att ge stockholmarna lite mer tid att prata om klimatet, och med Abigail Sykes om ”vad fan man ska göra då?”.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 1. Om den privatiserade säkerheten och västsahara

I detta avsnitt pratar vi med Janne Flyghed, professor i kriminologi, om hur privata intressen tar över i jakten på ökad säkerhet – och vi intervjuar också NN, västsahariska självständighetsrörelsen Polisarios representant i Norden.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Vi startar en podcast!

Nyhet! Nu kommer podcasten SAMTALET från Ordfront. Varannan fredag fördjupar vi oss i demokrati, mänskliga rättigheter och politik i samtal med kunniga och spännande människor.

I en tid där mänskliga rättigheter hotas och demokrati och rättsstatliga principer utmanas tar vi vårt journalistiska arbete kring dessa frågor ett steg längre och fördjupar oss i konsekvenserna av den nya tidens politik. Självklart har vi allas lika värde som utgångspunkt.  Det handlar om politik, juridik, miljö, rättvisa.

Vi försöker fördjupa, förklara och förstå. Poddledare är Johan Berggren, chefredaktör på Ordfront magasin och Anna Wigenmark, Generalsekreterare föreningen Ordfront.

Vi vill hålla SAMTALET öppet – med folk som vet, tycker, känner och har viktiga saker att säga, gripande berättelser att dela med sig av och kanske en vilja att förändra. 

Klicka här för att komma till SAMTALET.

Välkommen att lyssna!

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen