Avsnitt 11. Om Tidöavtalet och invandringen

Ett samtal om Tidöavtalet och dess skrivningar om invandring, asyl och medborgarskap. Medverkande: Madelaine Seidlits chefsjurist Amnesty och Kamal El Salim, FARR.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 10. Om kärnkraft

Ett samtal med professor Tomas Kåberger om kärnkraft, energiframtid och att bli petad ur Vattenfalls styrelse av politiska skäl.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Tomas Kåberger har en fyllig artikel i nya numret av Ordfront magasin som du kan ta del av här som medlem.

Inte medlem än? Bli det idag!
Klicka här!

Avsnitt 9. Om Mercosur

Ett samtal om EU och handelsavtalet med de sydamerikanska länderna i Mercosur.

Vi pratar med Karin Ståhl från Amazon Watch som menar att Mercosuravtalet kan komma att leda till ökad klimatpåverkan och miljöförstöring i bland annat den redan hårt ansträngda regnskogen Amasonas.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Asvnitt 8. Till minne av Barbro Westerholm

I veckan nåddes vi av det mycket sorgliga beskedet att Barbro Westerholm gått bort efter en kort tids sjukdom. Under framförallt de senaste 3-4 åren hade vi på Ordfront haft förmånen att träffa och samtala med Barbro vid ett flertal gånger om frågor som låg henne mycket varmt om hjärtat. Inte minst årsrikas rättigheter.

Hösten 2021 gjorde vi ett antal samtal med kvinnliga politiker för att uppmärksamma att den svenska demokratin fyllde 100 år.  Det var fullständigt självklart att Barbro var en av de personer som vi ville prata med. Det blev ett samtal som handlade om behovet av bredare representation i riksdagen och om varför också årsrika behöver finnas med i beslutande församlingar, men det blev också ett samtal om hennes tid som generaldirektör för socialstyrelsen och hur det gick till när hon lyfte bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet , om den politiska kampen för aborträtten och hur kvinnliga politiker kunde gå samman, över partigränserna, för att åstadkomma viktiga förändringar för kvinnors rättigheter. Vi pratade om framgångar, utmaningar, hot och nederlag och hur hon ser på demokratins framtid. 

Samtalet filmades och går att se här och nu har vi också gjort om det till podcast-format.

Vill ni se mer utav Barbro så kan ni även lyssna på samtalet om kvinnlig representation och demokratins utmaningar här.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 7. Kvinnors mänskliga rättigheter med Petra Tötterman Andorff

I veckans podcastavsnitt tänkte vi uppmärksamma firandet av den 8 mars, den Internationella Kvinnodagen. Vi gör det tillsammans med Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff och ställer frågan: hur mår kvinnors rättigheter 2023? Det ser onekligen mörkt ut. Är vi åter inne i en backlash, eller ska vi sluta prata om bakslag och bara konstatera att kvinnors rättigheter alltid kränks – bara mer eller mindre? Ett steg fram och två tillbaka?

Och så pratar vi om effekten av att Sveriges nya regering inte längre driver en feministisk utrikespolitik, och varför det är viktigt att fira 8 mars? Även om en inte är feminist. Med mera, med mera. 

Lyssna på podden SAMTALET här.

Och läs gärna Hanna Mannerheims artikel om filmen Nasrin som har premiär just idag den 8 mars. Dokumentären följer kvinno- och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh och hennes arbete inne i Iran.​

Klicka här för att läsa artikeln!

Avsnitt 6. Samtal med Lisa Bjurwald

I veckans avsnitt ni får höra Ordfronts generalsekreterare Anna Wigenmark prata med författaren och journalisten Lisa Bjurwald som är aktuell med boken Slava Ukraini! Kvinnors motstånd under Rysslands krig.

I boken lyfter Lisa de ukrainska kvinnornas roll i kriget, deras utsatthet men också mod, styrka och kampvilja. Om det och mycket mer får ni höra i dagens avsnitt.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 5. Energiöverflöd och skogsmissbruk

Daniel Berg kritiserar begreppet ”Energikris” och Eva-Lotta Hultén kritiserar påståendet ”skogsbruk”. Det är radikalt, animistiskt och t o m en smula uppsluppet när Johan Berggren leder ett samtal om allt från rovdrift på torsk till elstöd.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 4. Om översättningens våndor och frukter

Ett samtal som tangerar Ordfronts litterära magasin och boken Början på allt. I det här avsnittet pratar vi med översättarna Jasim Mohamed och Ulrika Junker Miranda.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 3. Om MR-dagarna och Demokratipriset

Veckans avsnitt handlar om MR-dagarna och demokratipriset.

Malin Slätis förklarar i dagens avsnitt vad de är och varför de hålls. Och föreningen For The People Vivalla ska få Ordfronts demokratipris på MR-dagarna 2022! Khalid Mohammed berättar om gräsrotsföreningen från Örebroförorten.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 2. Om klimatet

Vi samtalar om den eviga klimatkrisen. Med roddarmadam Toya Westberg som tagit sig an uppgiften att ge stockholmarna lite mer tid att prata om klimatet, och med Abigail Sykes om ”vad fan man ska göra då?”.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Avsnitt 1. Om den privatiserade säkerheten och västsahara

I detta avsnitt pratar vi med Janne Flyghed, professor i kriminologi, om hur privata intressen tar över i jakten på ökad säkerhet – och vi intervjuar också NN, västsahariska självständighetsrörelsen Polisarios representant i Norden.

Lyssna på podden SAMTALET här.

Vi startar en podcast!

Nyhet! Nu kommer podcasten SAMTALET från Ordfront. Varannan fredag fördjupar vi oss i demokrati, mänskliga rättigheter och politik i samtal med kunniga och spännande människor.

I en tid där mänskliga rättigheter hotas och demokrati och rättsstatliga principer utmanas tar vi vårt journalistiska arbete kring dessa frågor ett steg längre och fördjupar oss i konsekvenserna av den nya tidens politik. Självklart har vi allas lika värde som utgångspunkt.  Det handlar om politik, juridik, miljö, rättvisa.

Vi försöker fördjupa, förklara och förstå. Poddledare är Johan Berggren, chefredaktör på Ordfront magasin och Anna Wigenmark, Generalsekreterare föreningen Ordfront.

Vi vill hålla SAMTALET öppet – med folk som vet, tycker, känner och har viktiga saker att säga, gripande berättelser att dela med sig av och kanske en vilja att förändra. 

Klicka här för att komma till SAMTALET.

Välkommen att lyssna!

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen