Bolotnaja-fångarna på etappen

I Ryssland firar man inte jul när svenskarna gör det. Nyårsafton firas normalt enligt gregoriansk kalender den 31 december men alla övriga religiösa högtider följer den julianska kalender så jul, gammaldags nyårsafton och trettondagsafton blir 6, 13 och 19 januari. Den ”andliga” månaden, blir då januari istället för den västerländska december då vi har alla advent, julbord och lucior här. Hela den ryska byråkratimaskinen, även den som rör Bolotnajaprocessen jobbade därför för fullt under vår ledighet.

På morgonen den 24 december sammanträdde domstolen och avböjde Alexej Gaskarovs och Alexej Polikhovichs överklagan. Därmed är domarna fastställda och de skickades till anstalt där de ska avtjäna resten av sina straff. Men vart de skulle föras och när de skulle anlända till anstalten hölls hemligt, i strid med internatiartem savelovonell rätt.

Att ”etapperas” eller ”skickas till etapp” heter det i Ryssland, detta land med långa fängelsetraditioner, när en person förflyttas till anstalt. Under ”etappen” är det hemligt var fången befinner sig, tills han är framme. Oftast brukar det ta mellan 10 och 14 dagar att förflytta fångarna. Ett par undantag från regeln var Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot och den kidnappade och torterade Bolotnaja-fången Leonid Razvozzhaev som ”etapperades” i nästan två månader. I gamla dagar etapperades man till Sibirien med forntida färdmedel – ibland försvann man för gott – och då var den långa tystnaden olidlig för de väntande familjerna. Brevet hem med beskedet ”jag har anlänt hit osv” kunde också dröja länge. Idag, med snabbare transporter är det inte riktigt så längre, men hemlighållandet av var fångarna befinner sig och hur de mår, väcker ändå förskräckliga gammaldags associationer.

Artem Savelov, Bolotnajafången som tidigare dömts till 2 år och 7 månaders fängelse (och som skulle ha suttit av hela sitt straff den 10 januari 2015) fick lämna fängelset på morgonen den 31 december. Lagom för att hinna till nyårsfirandet från byn Stenkino i Ryazandistriktet till Moskva. Beslutet att ge honom 10 dagars ”amnesti” togs av koloniledningen eftersom Savelov ”inte begått några regelbrott”. När två bilar med släktingar, journalister och människorättsaktivister mötte Artem Savelov utanför kolonins grind, berättade han också för ”Novaya Gazeta” att Alexej Polikhovich nyligen anlänt till samma koloni så därmed var Polikhovichs ”etapp” över. Också Andrej Barabanov, en annan Bolotnajafånge, avtjänar sitt straff där.

”Vi försökte hålla oss tillsammans, vi Bolotnajafångar.  Fängelseadministrationens inställning var relativt schysst och oförändrad mot oss, de visade ingen särskilt missnöje mot politiska fångar” säger Savelov till Novaya Gazetas journalist.

Så därmed sitter Polikhovich och Barabanov tillsammans i Stenkino. Givetvis kan man skriva brev till dem, adressen hittar man här bland andra Bolotnajafångars adresser.

Det kan vara värt att påminna om att Artem Savelov var bland de första som greps i Bolotnajaprocessen, den 10 juni 2012. Enligt utredningen deltog han i kravaller samt ropade ”Bort med polisstaten!” (fast Artem stammar så mycket att han hade svårt att uttala sitt namn i rätten).

Först när Ryssland firat färdigt efter sin nyårsafton (alltså natten från 13e till 14e januari) kom beskedet att Alexej Gaskarov landat från etappen till kolonin i Tuladistriktet där han kommer att göra sällskap till Stepan Zimin – Moskvamästaren i lindy hop, anarko-kommunisten, vikingen och Bolotnajafången. Adressen till deras koloni utanför Tula ligger också här. Man kan notera att avståndet till Tula från Moskva är cirka 200 km men trots det hade Alexej Gaskarov varit på ”etappen” i nära 20 dygn.

P.S. Innan Gaskarov lämnade häktet skrev han en lysande text där han förutspådde allt som bl.a. hände med Alexej Navalny och gjorde många lysande observationer. Texten kan du läsa här.

Eugene Wolynsky

Källa: www.novayagazeta.ru/news/1690586.html

 

foto Sofia Kropotkina, Novaya Gazeta

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen