Bolotnaja: Leonid Razvozzjajev

Leonid Razvozzjajev är en av de demonstranter i Ryssland som arresterades i samband med de så kallade Bolotnajaprotesterna mot president Putin i Moskva i maj 2012. I föreningen Ordfronts informationskampanj om den demokratiska och politiska situationen i Ryssland har turen kommit till att berätta om honom.  

Här skriver Aleksej Sachnin om Leonid Razvozzjajev:

Leonid Razvozzjajev föddes i den lilla sibiriska staden Angarsk 1973. I skolan fick han likt alla sovjetiska barn lära sig att ”livet är storslaget” och att framtiden skulle bli ”bättre och ljusare”. Samtidigt som han tog studenten kollapsade Sovjetunionen. Redan efter ett par månader hade levnadsstandarden för folket halverats och den fortsatte att sjunka. De före detta skolbarnen tvingades bli spekulanter eller småbanditer för att på något sätt överleva i det nya ryska samhället. Leonid och hans bröder fick sälja vad de kunde på torget i Angarsk, samtidigt som han började arbeta på en lokaltidning.

Erfarenheterna gjorde Razvozzjajev politiskt engagerad. 1998 gick han med i Kommunistpartiet, som då var det enda oppositionspartiet i Angarsk. Sen flyttade Leonid med sin familj till Moskva, där det fanns större möjligheter att arbeta politiskt. I den ryska huvudstaden träffade Leonid andra unga vänsteraktivister som till skillnad från Kommunistpartiets medlemmar i hans hemstad, hade frigjort sig från det stalinistiska arvet, och Leonid gick med i Vänsterfronten.

Som en man från provinsen såg sig Leonid aldrig som en politisk intellektuell eller ideologisk tänkare. Han var mera intresserad av organisatoriskt arbete, vilket han också lämpade sig bra för. Han var med och bildade en fackförening för småföretagare, och deltog i att organisera och mobilisera folk till kampanjer och sociala protester. Liksom andra kollegor i Vänsterfronten menar han att mycket var bättre under Sovjettiden och att det hade gått att demokratiskt förändra det totalitära styret på ett progressivt sätt. Däremot tar han avstånd från ledare som Stalin och Brezjnev.

2011-2012 skakades Ryssland av stora demonstrationer mot valfusket och Putins auktoritära regim. Leonid gick i förtruppen för denna rörelse, som agitator och organisatör. Han blev oersättlig för proteströrelsen vad gällde arbetet med att organisera möten, konferenser och demonstrationer. Han lyckades fixa fram teknik med kort varsel, göra upp om demonstrationsplatser och arrangera presskonferenser. Detta var kunskaper som många andra infödda aktivister i huvudstaden saknade. Och samtidigt strävade Leonid aldrig efter att framstå som en ledargestalt.

När de ryska makthavarna efter ett halvår av gatuprotester på allvar inledde repressionen mot demokratirörelsen, blev Leonid Razvozzjajev åtalad tillsammans med Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov för att ha organiserat ”upplopp” på Bolotnajatorget den 6 maj 2012. Han blev ”stjärnan” i en kontroversiell propagandadokumentär i statlig tv, där han framställdes som georgisk agent som anlitats av utländska makter för att underminera Rysslands politiska stabilitet. Tv-sändningen blev startskottet för en period av politisk terror mot oppositionen och var ett tecken på att Leonid snart skulle gripas. Razvozzjajev fick rådet av kamraterna att lämna Ryssland hellre än att låta sig fängslas och istället fortsätta arbetet i exil.

Han tog sig till Ukraina där han ansökte om hjälp hos FN:s flyktingkontor i egenskap av politisk flyktig. Han blev välkomnad och fick fylla i dokumenten för ansökan, varefter han gick ut från FN-kontoret för att köpa en flaska vatten och någonting att äta i en butik bredvid. På gatan utanför stod en skåpbil och ur den hoppade det fram flera maskerade män som slet tag i Leonid, drog in honom i skåpbilen och band honom till händer och fötter, samt satte på honom en ögonbindel. FN-personalen kunde se från sitt fönster hur Leonid kidnappades och hur bilen gasade iväg som i en hollywoodfilm. Bilen körde över gränsen till Ryssland utan att stoppas av gränskontrollen och stannade i en liten by. Leonid fördes ner i källaren i ett hus där han utsattes för tortyr.

Han hölls fången i källaren i två dygn, utan mat eller vatten. Kidnapparna hotade med att döda hans barn och berättade att de visste vilken skola de gick på och till och med hur deras scheman såg ut. Under misshandel och drogpåverkan tvingades Leonid skriva under ett ”erkännande” där det påstods att Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov var uppköpt av den georgiska säkerhetspolisen och dessutom arbetade för flera utländska stater för att störta Putins regering. Därefter åkte de vidare till Moskva där de ställde Leonid inför åklagaren med påståendet att han hade gett upp frivilligt och ville erkänna.

Men på väg till häktet lyckades Leonid ropa till journalisterna utanför polishuset att han hade blivit torterad och tvingats att skriva under ett falskt erkännande. Åklagaren svarade med motanklagelser. Leonid åtalades för förtal eftersom han hade berättat att han blivit torterad. Han blev också åtalad för att illegalt ha rest från Ukraina över ryska gränsen, trots att han hade blivit kidnappad. Dessutom påstods han nu ha stulit 500 pälsmössor från en sibirisk affärsman 15 år tidigare, ett brott som i så fall skulle ha varit preskriberat. Leonid sattes i häktescell i det ökända fängelset Angara, som i hela Ryssland är känt som ”tortyrterritoriet”. Återigen dödshotades Razvozzjajev och förbjöds att träffa sina advokater, men den här gången stod han emot tortyren och vägrade att skriva på några dokument. Under det följande året förvandlades Leonid från att ha varit atletisk person med ett ungdomligt utseende, till att bli en gråhårig man med fårat ansikte, men han har inte blivit bruten.

FN:s flyktingorgan UNHCR har fördömt kidnappningen av Razvozzjajev. Den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter har också uttryckt oro för det sätt som han behandlas på av de ryska myndigheterna. Amnesty International och Human Rights Watch har krävt att både Ryssland och Ukraina ska utreda kidnappningen av Leonid Razvozzjajev. Både USA och EU har fördömt händelsen. Men Leonid sitter fortfarande fängslad. Nu pågår rättegången mot honom och Sergej Udaltsov. För alla som studerar fallet är det uppenbart att åtalet faller sönder på punkt efter punkt, men det ser inte ut att hindra domaren från att vilja döma ett hårt straff i denna politiskt styrda rättegång.

Den ryska regimens taktik är simpel. De drar åt skruvarna, hemlighåller dokumenten och avvisar allt ifrågasättande av processen. Och genom att låta rättegången dra ut på tiden – den har pågått i två år – har de fått allmänhetens intresse för denna politiska rättsskandal att minska vartefter månaderna går. Regimen vill på detta sätt hämnas på oppositionsledare som Razvozzjajev och Udaltsov för att de hade mage att ifrågasätta Putin, och avskräcka andra från att protestera och hoppas att demokratirörelsen nu ska vara krossad.

Det är upp till oss om Putinregimen ska få lyckas med detta, om vi skulle glömma dem som kämpade för social rättvisa och demokrati.

Text: Aleksej Sachnin
Översättning: Per Leander

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen