En glad överraskning

Den 22 juni 2015 blev Bolotnajafången Stepan Zimin plötsligt villkorligt frigiven efter att ha avtjänat 3 år utav de 3,5 som han dömdes till. Beskedet kom oväntat eftersom samma domstol i Tver nekade honom villkorlig frigivning så sent som i mars.

bild stepan zimin
Stepan Zimin (till vänster)

Enligt Zimins advokat Sergej Panchenko berodde det på att de hittade en detalj i ärendet från i mars. Det var nämligen så att Zimin nekades villkorlig frigivning i mars eftersom någon utav fångvaktarna rapporterade honom som ”en person benägen att anfalla anstaltens arbetare”. Vilken polis som hade rapporterat det visste ingen, inte ens Stepan Zimin själv. Men samtidigt innebar hans ärende (som alla andra) en ”personlig bedömning” gjord av anstaltens vice chef, där det stod svart på vitt att Zimins beteende var ”oklanderligt” och att ”anstaltens personal har inga som helst klagomål” på Stepan Zimin. Motsägelsen var uppenbar, så vi bestämde oss för att överklaga, säger advokaten Sergej Panchenko till Novaya Gazeta. Anstaltens vice chef är en person som står för sitt ord, medan vakten som lämnade rapporten visade sig vara helt anonym.

Så om någon plötsligt började tro att den ryska lagen åtminstone för den här gången ville vara generös, så är det inte fallet. Det fanns något som stack ut som advokaten Panchenko, som upptäckte det, kunde använda det till Zimins nytta.

Och, givetvis, grattis Stepan Zimin! Hans advokats klipskhet kunde förkorta hans fängelsetid med 5,5 månader, annars skulle Stepan mucka den 8 december.

Stepan Zimin är en arabist och mellanösternforskare till yrket. Han har bott en period i Egypten och deltog och observerade revolutionen på Tahrir-torget som blev temat för hans studier. Kanske är det hans erfarenheter från Tahrir-torget tillsammans med hans närvaro på Bolotnajatorget den 6 maj 2012 som gjorde Kreml bekymrad över honom från början, vem vet?

En annan av Stepan Zimins meriter är att han är en passionerad historisk fäktare och bär vikingadräkt och smeknamnet Bärsärk vid olika rekonstruktioner. Han är mycket kunnig i nordisk mytologi. Trots sitt intresse för nordiska myter är han ingen nationalist utan en uttalad anarko-kommunist. Och sist men inte minst har han en imponerande merit som passionerad dansare och Moskvamästare i lindy hop!

En gång till, grattis, Stepan Zimin!

Lycka till med nya erövringar inom dansen, vetenskapen och den politiska kampen!

Eugene Wolynsky

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen