Föreningen Ordfront på Mänskliga Rättighetsdagarna

I två års tid har MR-dagarnas kansli, placerat hos Föreningen Ordfront, planerat årets Mänskliga Rättighetsdagar som går av stapeln mellan den 14 och den 16 november på Linköping Konsert & Kongress. Årets tema är, som tidigare utannonserats, »Rätten till hälsa«. Föreningen Ordfront, som är huvudman för MR-dagarna, kommer att medverka med monterutställning, samtal och seminarier. Nedan följer våra programpunkter.

Torsdag 14 november

10:30 – 12:00 i Crusellhallen – ”Medicine – Essential but Inequitably Available”.

Om seminariet: Ett samtal om bristen på livsnödvändiga mediciner i världens utvecklingsländer samt om vad som behöver göras för att förändring ska ske.

Tillgång på läkemedel är en väsentlig och oumbärlig del av allas rätt till högsta möjliga hälsostandard. Trots detta beräknas 2 miljarder människor, en tredjedel av världens befolkning, sakna möjligheten att på regelbunden basis införskaffa livsnödvändiga mediciner. Medan världens industriländer har gjort stora framsteg inom hälsa, är medicin i utvecklingsländer ofta kostsamma och otillgängliga.

Språk: Engelska.

Moderator: Anna Wigenmark, generalsekreterare i Föreningen Ordfront.

Gäster: Bridget Sleap, Senior Rights Policy Adviser på HelpAge International och Pieter-Jan van Eggermont, Humanitarian Advisor for the Swedish section of Médecins Sans Frontières (MSF). Observera att Gunilla Backman tyvärr har fått förhinder på grund av sjukdom

Detta seminarium arrangeras i samarbete mellan Föreningen Ordfront och Mänskliga Rättighetsdagarna.

12:30 – 13:00 i  i Föreningen Ordfronts monter (M1) – Boksignering av och med Peter Alestig.

SvD-medarbetaren och journalisten Peter Alestig signerar sin och den svensketiopiske hjärtläkaren Fikru Marus bok ”Fem år av fångenskap: Om hjärtläkaren Fikru Maru – och tiden som diktaturens fånge” (Ordfront förlag).

14:30 – 15:00 på Stora scen – ”BB-krisen”.

Om seminariet: Ett samtal om krisen i den svenska förlossningsvården. Medverkar gör Ordfronts generalsekreterare Anna Wigenmark samt författaren och journalisten Lisa Bjurwald, aktuell med reportageboken ”BB-krisen – Sveket vid livets början”. Samtalet knyter även an till det faktum att Föreningen Ordfront år 2017 delade ut det årets Demokratipris till den rörelse som kämpar för att bevara Sollefteå BB. Ett pris som delades mellan tre parter, som alla utgör utflöden av samma kamp: Föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus, Nätverket BB-ockupationen samt det medlemsägda vårdföretaget VOON – Vård & Omsorg i Norrland. Observera att det efter seminariet kommer att finnas möjlighet att köpa Lisa Bjurwalds bok i Föreningen Ordfronts monter (M1).

Språk: Svenska.

Moderator: Anna Wigenmark.

Gäst: Lisa Bjurwald, journalist, författare och opinionschef på Teskedsorden.

15:00 – 15:30 i Föreningen Ordfronts monter (M1) – Boksignering av och med Lisa Bjurwald.

Lisa Bjurwald signerar sin bok ”BB-krisen – Sveket vid livets början” (Volante).

Fredag 15 november

10:30 – 12:00 i Crusellhallen –”Who cares about the old and ill?”.

Om seminariet: Ett samtal om äldres behov och rätt till hälsa och ett fungerande sjukvårdssystem.

Även om många äldre i dag lever ett längre och friskare liv riskerar deras behov av såväl sjuk- som socialvård att bli alltmer komplexa och beroende av varandra. Samtidigt saknar många äldre människor kunskap om deras rättigheter eller om hur de kan åtnjuta dessa. Vilka utmaningar måste vi ta itu med för att erkänna äldre människors individuella mänskliga rättigheter, i synnerhet deras rätt till hälsa?

Språk: Engelska.

Moderator: Anna Wigenmark.

Gäst: Bridget Sleap.

Lördag 16 november

11:30 – 12:30 i Spegelsalen – ”Ordfront’s Yearly Democracy Award – Sentenced to Prison for Saving Lives”.

Om seminariet: Demokratipriset har funnits sedan 1993 och delas årligen ut till en fysisk eller juridisk person som i ord eller handling bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är. Normalt går priset till en aktör verksam i Sverige, men eftersom denna fråga är global har Föreningen Ordfronts styrelse i år valt att även blicka utanför landets gränser.

Årets Demokratipris tillägnas alla de organisationer och personer som räddar livet på människor på flykt. Som oförtrutet fortsätter sin humanitära gärning trots att de samtidigt riskerar att åtalas för att ha bistått människor på flykt med skydd, vatten och mat eller till och med räddat personer från att drunkna. Ordfront, som sedan länge kampanjat och krävt säkra vägar till Europa, menar att det som pågår är helt oacceptabelt och behöver uppmärksammas mer.

I samband med denna programpunkt diskuterar vi varför och hur det har blivit ett brott att rädda liv samt om denna utveckling är en del av en protektionistisk, nationalistisk och till och med rasistisk agenda.

Utannonsering av vilken specifik person/organisation som får priset meddelas senare.

Språk: Engelska.

Medverkande: Anna Wigenmark och Mattias Gardell, professor och vetenskaplig ledare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CFR) på Uppsala universitet

16:00 – 16:30 på Globala scenen– Boksignering av och med Staffan Lindberg.

Utrikesjournalisten Staffan Lindberg signerar sin bok ”Mordet på Zaida Catalán” (Ordfront förlag).

 Föreningen Ordfront kommer att rapportera från Mänskliga Rättighetsdagarna på sociala medier för de som inte är på plats, och flera av våra samtal kommer även att livestreamas.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen