Går det att förstå Putin? Och hör han hemma inför skranket?

Den 30 mars hölls ett samtal med Rysslandskännaren, tidigare Moskvakorrespondenten vid SVT Stig Fredrikson och folkrättsjuristen Anna Wigenmark, tillika generalsekreterare vid Föreningen Ordfront, som fördjupat sig i internationell straffrätt, särskilt den internationella brottmålsdomstolen. Ordfront har i flera år arbetat för de oppositionella i Ryssland och gett röst åt de unga politiska fångarna och tystade kulturarbetare i landet. Stig är av Sveriges främsta experter på president Vladimir Putin men han har också gedigna erfarenheter från den slutna Sovjettiden. 

I det här samtalet försöker vi att ge en bakgrund till folkrätten och krigets lagar, FNs roll och den  Internationella brottmålsdomstolen (ICC)  i förhållande till Rysslands angrepp mot Ukraina, samt beskriva vad som kan vara president Putins syfte med kriget, hur propagandan splittrar familjer i ett samhälle där de unga följer nyheter på sociala medier och de äldre litar på statligt styrd TV. Går det ens att förstå påståendena om nazister i Kiev, eller om att ett folkmord pågår mot ryssar i Ukraina? Vad kan hända efter kriget – med Ukraina, men även Belarus. Kommer Putin att kunna ställas inför rätta för angreppskriget – trots att Ryssland har vetorätt i Säkerhetsrådet och inte anslutit sig till Romstadgan om den internationella brottmålsdomstolen. Kan det till och med bli så att det väcks åtal här, i Sverige? 

Samtalet som finns att se här nedan arrangerades av Föreningen Ordfront, Diskrimineringsbyrån Gävleborg och Rättighetscentrum Dalarna.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen