Kärlek som blir våld

Mattias Gardell. Foto: Eva Wernlid

Kan man älska sitt land så mycket att man är villig att ta till våld mot de som inte delar samma ursprung? Det kommer att diskuteras under seminariet Kärlek som blir våld – om radikalnationalism och hatet mot muslimer. I samtalet deltar forskaren och författaren Mattias Gardell och Patrik Hermansson, utredare på brittiska organisationen HOPE not Hate.  Mattias Gardell, känd för sin forskning om rasism, islamofobi och nationalism, jobbar just nu med ett projekt där han träffar och intervjuar medlemmar i svenska radikalnationalistiska grupper.

Patrik Hermansson. Foto: David Lagerlöf, Expo

Patrik Hermansson, har skapat sig en djup kunskap om vad som försiggår i extrema högergruppers innersta kretsar då han i uppdrag av organisationen HOPE not Hate levde undercover i ett helt år för att infiltrera och filma extremisthögern i Storbritannien och USA. Hans avslöjanden visades i SVT:s Dokument utifrån: ”Spion i extremhögern” som har sänts under hösten. Under seminariet får publiken lyssna på Hermanssons historia, som tillsammans med Gardells forskning och kunskaper kommer att bli ett spännande och skrämmande samtal om extremhögerns utbredning från flera olika perspektiv. Varifrån kommer det hat som driver Alt-right-rörelsen och radikalnationalister, och hur hänger det samman med att de själva helst talar om att de drivs av kärlek? Samtalet leds av Ordfronts generalsekreterare, MR-juristen Anna Wigenmark.

Seminariet äger rum under Mänskliga Rättighetsdagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Seminariet kommer att hållas på svenska, i sal T1 på lördagen den 17 november kl. 11.30–12.30. Under lördagen är samtliga seminarier kostnadsfria.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen