Kränker dina pensionspengar andras rättigheter?

Under Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala den 19-21 april 2021 höll Ordfront seminariet Kränker dina pensionspengar andras rättigheter?  Se seminariet i sin helhet här!

De statliga AP-fonderna förvaltar runt 2 000 miljarder av svenska folkets pensionspengar. Fonderna har genom åren fått kritik för att ha investeringar i företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. Exempelvis har AP-fonderna investeringar i bolag med kopplingar till skogsskövling i Amazonas.

Seminariet diskuterar vilket ansvar AP-fonderna har som investerare och hur vi som pensionssparare kan säkerställa att utsatta grupper som urfolk och småbrukare kan bo kvar i sina områden, behålla sin mark, ha en tryggad försörjning och en säker livsmiljö.

Företrädare för drabbade i Brasilien och Mocambique samt representanter för organisationer i nätverket Schyssta pensioner deltar.

Medverkande: Alex Brekke, Amazon Watch Sverige, Annika Lillemets, Afrikagrupperna, Catarina Antikainen från FIAN, Ilham Rawoot, Jordens Vänner i Mozambique och Alessandra Korap Munduruku, urfolksledare från Brasilien.

Moderator: Anna Wigenmark, Ordfront

Seminariet arrangerades av Nätverket Schyssta pensioner, Föreningen Ordfront och Mänskliga Rättighetsdagarna.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen