Kränker dina pensionspengar andras rättigheter?

Under Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala den 19-21 april 2021 höll Ordfront seminariet Kränker dina pensionspengar andras rättigheter?  Se seminariet i sin helhet här!

De statliga AP-fonderna förvaltar runt 2 000 miljarder av svenska folkets pensionspengar. Fonderna har genom åren fått kritik för att ha investeringar i företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. Exempelvis har AP-fonderna investeringar i bolag med kopplingar till skogsskövling i Amazonas.

Seminariet diskuterar vilket ansvar AP-fonderna har som investerare och hur vi som pensionssparare kan säkerställa att utsatta grupper som urfolk och småbrukare kan bo kvar i sina områden, behålla sin mark, ha en tryggad försörjning och en säker livsmiljö.

Företrädare för drabbade i Brasilien och Mocambique samt representanter för organisationer i nätverket Schyssta pensioner deltar.

Medverkande: Alex Brekke, Amazon Watch Sverige, Annika Lillemets, Afrikagrupperna, Catarina Antikainen från FIAN, Ilham Rawoot, Jordens Vänner i Mozambique och Alessandra Korap Munduruku, urfolksledare från Brasilien.

Moderator: Anna Wigenmark, Ordfront

Seminariet arrangerades av Nätverket Schyssta pensioner, Föreningen Ordfront och Mänskliga Rättighetsdagarna.

Scroll to Top