När kritik mot staten klassas som terrorism

Om hur yttrandefriheten begränsas i det alltmer repressiva Ryssland handlar seminariet ”När kritik mot staten klassas som terrorism” som Ordfront anordnar den 15 november på Mänskliga Rättighetsdagarna. Samtalet är ett led i det arbete som Ordfront bedrivit de senaste åren kring kulturarbetares situation i Ryssland idag. Under seminariet diskuteras hur kritik mot regimens politik klassas som extremism och hur demonstrationer klassas som upplopp. Med i seminariet finns Pussy Riot’s Masha Alyokhina, som själv har erfarenheter inifrån murarna efter att ha framfört musik som var kritisk mot president Putin. Idag är Alyokhina en internationell ikon för sitt arbete med mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Ryssland. I samband med MR-dagarna kommer Alyokhina ut med boken Riot Days på svenska.

Masha Alyokhina

I fokus för samtalet kommer även den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov att vara. Sentsov, var starkt och öppet kritisk till den ryska annekteringen av Krim, vilket antas vara skälet till att han greps och åtalades för terrorism. Han dömdes till 20 års fängelse efter en felaktig rättegång, som bland annat vilade på vittnesmål från andra fångar, som framtagits genom tortyr. Oleg Sentsov utnämndes nyligen till årets Sacharovpristagare. Sentsov genomförde tidigare i år en hungerstrejk som var nära att beröva honom livet. Kravet han har är att alla politiska fångar i Ryssland ska släppas fria. Men strejken var också ett sätt att uppmärksamma omvärlden på det våld som är vanligt förekommande i fängelserna, något som nyligen vistas upp för omvärlden av organisationen Public Verdict Foundation som offentliggjorde ett videoklipp från ett ryskt fängelse där vakterna torterar en politisk fånge.

Deltar i seminariet gör även musikern Michail Borzykin, som tvingats lämna Ryssland efter dödshot och trakasserier. Som ledsångare i rockbandet Televizor har Borzykin framfört kritik mot såväl dåtidens Sovjet-regim till nutidens Putin-styre. Borzykin har fått en tillfällig fristad i Sverige och kommer både att medverka i samtalet och framföra två låtar ur sin stora produktion.

Seminariet kommer att hållas på engelska, i sal T1 på Stockholmsmässan i Älvsjö, torsdagen den 15 november kl. 13.00–14.30. Till detta seminarium behövs biljett till MR-dagarna, du kan skaffa en här.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen