Nattpassage – en pjäs om misstänksamhet, rädsla och civilkurage

Den 7 oktober har föreställningen Nattpassage premiär på Stockholms Stadsteaters fria scen Kilen, i Stockholm. Pjäsen spelas 7-19 oktober och Ordfronts medlemmar har nu möjlighet att se pjäsen för bara 80 kronor – ordinarie pris 120 kronor. För att ta del utav rabatten, kontakta oss på info@ordfront.se

Bakom pjäsen står dramatikern och regissören Astrid Tobieson Menasanch, som tillsammans med Denise Olsson utgör teatergruppen Stå!Gerillan. Enligt sin egen beskrivning har Stå!Gerillan som vision ”att belysa och/eller formulera problem för att främja det offentliga samtalet och en demokratisk samhällspåverkan.” Tidigare har Stå!Gerillan tagit sig an frågor om jämställdhet, rasism, psykisk ohälsa och barnfattigdomen i Sverige (”Det skulle ni aldrig våga”) och dramatiserat verkliga händelser som den om alla de bortglömda, ensamkommande flyktingbarn som försvinner i Sverige (”100BARN”).  Hösten 2015 hade Astrid Menasanch Tobiesons pjäs ”I landet som aldrig brann brinner nu träden” premiär på Dramalabbet i Stockholm. Pjäsen handlar om den stora skogsbranden i Sala för ett par år sedan men blir en metafor för hur katastrofer kan utnyttjas för att inskränka människors frihet och ytterst begränsa demokratin.

astrid_menasanch_tobieson_03
Astrid Menasanch Tobieson, foto: Per Kristiansen

 

 

 

 

 

 

 

 

Nattpassage är inget undantag från Stå!Gerillans samhällsengagemang. Pjäsen är baserad på en verklig – och självupplevd – händelse i Makedonien berättar Astrid Tobieson Menasanch.

– Den utspelar sig på ett nattåg under pågående flyktingkris. Jag skulle säga att den är ett extrakt ur en större europeisk berättelse. Den historia som konfronterar oss i Europa med vår misstänksamhet, vår rädsla och vårt civilkurage.

Föreställningen spelas på tre språk, svenska, engelska och spanska och textas till publikens huvudspråk. Den spelas på Stadsteaterns fria scen Kilen fram till den 19 oktober.

Astrid Tobieson Menasanch är tvåspråkig och verksam både i Sverige och i Spanien. I våras kunde hon ses i pjäsen ”Pepita Jimenez” på Teatros del Canal i Madrid. Under de senaste åren har hon följt och kritiserat utvecklingen i Spanien och införandet av en rad repressiva lagar som inskränker både yttrande- och demonstrationsfriheten. Nattpassage är ett samarbete med Teatro del Barrio i Madrid. En politisk teatergrupp som tidigare i år stod anklagad för terroristbrott för att ha inhyst en dockteater som påstods ha glorifierat terrorism. Föreställningen kritiserar den lagreform som högerpartiet Partido Popular drev igenom i juli förra året, och som i folkmun kallas La ley mordaza – munkavlelagen.

thumb_dscn0186_1024
Pressbild: Nattpassage

– Vi spelar i Madrid den 25 och 26 oktober. Vår bedömning är att eftersom föreställningen inte påtalar något direkt politiskt beslut som regeringspartiet i Spanien tagit senaste åren så kommer den att slinka under deras radar. Vi tror inte att vi kommer sitta i inspärrade i isoleringscell på högsäkerhetsrisk fängelse om en månad, svarar Astrid. Cyniskt?

– Tyvärr har det  blivit en verklighet för vissa konstnärer i Spanien det senaste året, tillägger Astrid.

Och även om pjäsen utspelar sig i södra Europa kommer människor i Sverige kommer att känna igen sig i berättelsen och dess budskap, lovar Tobieson Menasanch.

– Absolut! Den är en del av en europeisk berättelse. Pjäsen handlar om hur vi reagerar gentemot människor som flyr. Vad som händer med vår medmänsklighet när vår bild styrs av rädsla och misstänksamhet.

Så, varför ska man se pjäsen (konstnären Stina Wollter uppmanade nyligen kulturministern att gå och se den).

-Tja, varför, säger Astrid och fortsätter:

– Hon som kör textmaskinen, Maryam Bravo säger: För att vi behöver reflektera över sådana här ämnen. För att vi lever i en tid när vi behöver ifrågasätta hur vi lever. På bekostnad av vem.

Text av Anna Wigenmark

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen