Om detta pratar Ordfront på Mänskliga Rättighetsdagarna 2018

Masha Alyokhina

På Stockholmsmässan i Älvsjö den 15-17 november hålls årets upplaga av Mänskliga Rättighetsdagarna. Under temat Rätten till ett liv fritt från våld håller Ordfront i ett flertal seminarier. Politiska fångar i Ryssland kommer vara ett uppmärksammat ämne, och i synnerhet fallet om den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov. Sentsov sitter av ett 20 år långt fängelsestraff på falska grunder efter att han offentligt kritiserat den ryska staten och demonstrerat mot annekteringen av Krim-halvön. Han åtalades för att ha planerat ett terroristattentat och vittnesmål från medfångar torterades fram. Den 14 maj i år startade Sentsov en hungerstrejk med kravet att alla ukrainska politiska fångar ska friges. I seminariet deltar Pussy Riot’s Masha Alyokhina, som själv varit politisk fånge samt är en internationell ikon for sin MR-aktivism. Hon kommer tillsammans med Michail Borzykin diskutera hur oppositionen i Ryssland har tystats ned och hur detta inskränker människors yttrandefrihet.

Pierre Esperance.  Foto: Jenny Stjernström

Ett annat viktigt ämne som Ordfront kommer att ta upp är de ständiga hot och våld som människor som försvarar och arbetar med mänskliga rättigheter utsätts för. Pierre Esperance, MR-aktivist från Haiti, Sakhile Sifelani från organisationen Women in Politic Support Unit i Zimbabwe och Andrea Rocca som arbetar för organisationen Front Line Defenders, är inbjudna till vårt samtal om detta. De kommer att diskutera vikten av att skydda MR-försvarare, vilket är extra relevant i samband med jubileumet av FNs deklaration om de mänskliga rättighetsförsvararna. MR-försvarare lever farligt i många delar av världen, vilket deltagarna har stora kunskaper kring. De kommer att dela med sig av sina erfarenheter, men även försöka svara på frågor om vad som utmärker en MR-försvarare, vilka medel och metoder som är okej att använda sig av för att försvara de mänskliga rättigheterna, samt hur framtiden kan tänkas se ut för MR-försvararna. Ordfronts generalsekreterare Anna Wigenmark leder samtalet.

Patrik Hermansson. Foto: David Lagerlöf, Expo

Författaren och religionshistorikern Mattias Gardell och Patrik Hermansson från organisationen Hope not Hate kommer att delta i ett seminarium om högerextremism. Samtalet kommer handla om framfarten bland högerextrema organisationer och rörelser i såväl Sverige som Europa och på en internationell nivå.  Det kommer att diskuteras vilka möjliga hot dessa grupper ser med mångkulturalism, feminism, internationalism och mänskliga rättigheter, men även varför hatet mot muslimer, svarta och judar har växt sig så starkt att många högerextremister är villiga att ta till våld för att stoppa deras etablering i Sverige.

Detta leder oss in på en annan viktigt fråga som Ordfront har valt att diskutera under MR-dagarna. Det handlar om migranter och flyktingar som får det allt svårare att ta sig till Europa då EU aktivt jobbar med att skapa osäkra vägar och risker för människor på flykt. Sofia Iveslätt från läkare utan gränser och Madelaine Seidlitz, som arbetar med flykting- och migrationsfrågor på svenska Amnesty kommer medverka under seminariet tillsammans med Ordfronts generalsekreterare Anna Wigenmark. Där ska de reda ut på vilka sätt EU försvårar och aktivt förhindrar flyktingar att nå EUs gränser. Bistånd till gränskontroller i afrikanska länder ska bland annat stoppa migranter att ta sig över Medelhavet, men tar EU något ansvar för de människor som till följd av detta blir kvar i flyktingläger utanför Europa?

Utöver dessa seminarier kommer Ordfront även att anordna ett antal miniseminarier om bland annat yttrandefriheten Ryssland samt om den rådande situationen i Haiti. På Globala Scenen kommer gäster med god kunskap inom de olika ämnena medverka och dela med sig av sina erfarenheter. Ordfront kommer under lördagen att uppmärksamma Linnea Axelsson, vinnaren av årets demokratipris, med högläsning ur hennes bok.

Varmt välkomna!

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen