Tillbaka till Bolotnaja

Efter ett sommaruppehåll tar vi återigen upp vår kampanj för att uppmärksamma de så kallade Bolotnajafångarna – demonstranter som greps efter protesterna mot president Putins installation som president i maj 2012. Flera av dem har dömts till fängelse, en del i flera år. Så sent som för en dryg vecka sedan, den 18 augusti, dömdes en av de ledande antifascisterna i landet, Alexander Gaskarov, till 3,5 års fängelse för sin medverkan i protesterna. Många hade befarat att domen skulle bli mycket längre än så och att domen mot honom skulle statuera exempel.  Gaskarov, som för övrigt också gifte sig i fängelset under sommaren dömdes för våldsamt upplopp men också för att ha misshandlat flera poliser. Samtidigt som Gaskarov dömdes föll också dom mot Ilya Gushin, också 3,5 år och Alexandr Margolin, 2,5 år i fängelse. Den fjärde person som dömdes var pensionären Jelena Kochtarjeva som fick villkorlig dom. Till skillnad från de andra erkände Kochtarjeva anklagelserna om att hon hade deltagit i ett ”våldsamt upplopp”.

– Det blir allt tydligare hur rysk lag fungerar. Om du är en nationalist som går bärsärkagång och bränner ner butiker, men inte kritiserar myndigheterna, så blir du bara dömd för förargelseväckande beteende. Men om du går till en fredlig demonstration och ropar ”Putin är en tjuv” så gör du dig skyldig till ett allvarligt brott, sa Aleksej Gaskarov i sitt tal till domstolen.*

Tidigare i somras, den 24 juli,  dömdes Sergej Udaltsov, ledare för Vänster Fronten, och Leonid Razvozzhayev till 4,5 års fängelse. Udaltsov har hungerstrejkat i nästan en och en halv månad i protest mot fängslandena.  Hans krav är att alla politiska fångar i Ryssland ska släppas.

Nästa text blir en skröna om Alexej Gaskarov skriven av Eugene Wolynsky.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen