Två veckor för de ryska politiska fångarna

De kommande två veckorna uppmärksammar flera människorättsorganisationer situationen för de politiska fångarna i Ryssland. Ordfront har sedan 2013 drivit en kampanj för frigivning av de politiska fångarna – bland annat en stödgala i Göteborg i somras. Vi kräver även rättvisa rättegångar, förbud mot tortyr och annan illegal behandling, tillgång till vård och mediciner i fängelserna och i övrigt fängelsevillkor som lever upp till internationella konventioner. Vi begär även att det görs möjligt för fångarna att ta emot besök av anhöriga. Ordfront samlar även in medel som går direkt till några av fångarnas mödrar eller fruar, att användas i den juridiska processen (advokathjälp) och till mat, mediciner mm som idag är otillräckligt.


(Film från stödgalan i Göteborg)

Vid lunchtid den 19 oktober samlas organisationer på Götgatan för en demonstration för fångarna. Ordfront vill i det sammanhanget särskilt lyfta situationen för några av de politiska fångarna: Filmregissören Oleg Sentsov och anarkisten Olexandr Kolchenko som mot sitt nekande dömdes till 20 respektive 10 år för terroristbrott. Båda sitter i avlägsna kolonier i Ural respektive i Jakutien. Olexandr Kolchenko har åtskilliga gånger varit isolerad på oegentliga grunder, Oleg Sentsov nås inte alltid de brev han får. Besöken för familjerna är kostsamma på grund av den långa resvägen.
.
Daria Poludova sitter i fängelse efter anklagelser om”Kuban-separatism”. De flesta kvinnliga politiska aktivister som grips i Ryssland brukar skickas hem och i värsta fall få villkorlig dom. Undantagen blev medlemmarna i Pussy Riot och Daria Poludova.
.
Alexej Sutuga (aka) Sokrates, en av Rysslands mest kända antifascister, sångare i punkbandet ”Working Boys” vars fall så uppenbart är fabricerat (Alexej anklagas självmant ha attackerat 14 pers) I somras fick Sokrates ett halvårs (!) isolering och har nekats besök. Familjen är mycket orolig för hans tillstånd.
.
Dmitrij Buchenkov – journalist, vetenskapsman och uttalad anarkist som befann sig långt ifrån demonstrationerna på Bolotnajatorget den 6 maj 2012 men ändå anklagas för massupplopp och våld mot tjänsteman. Dmitrij Buchenkov var ansvarig utgivare för ryskspråkiga anarkistiska nyhetsportalen autonom.org vilket kan förklara att han blir gripen trots sin uppenbara alibi. Dmitrij har drabbats av allvarlig sjukdom i häktet men nekats tillräcklig vård.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen