Välkommen till prisutdelning och samtal med Linnea Axelsson

Ordfronts demokratipris 2018 tilldelas författaren Linnea Axelsson för att hon, framför allt i sin bok Aednan, poetiskt och klarsynt synliggör och lyfter den ännu idag ouppklarade frågan om Sveriges koloniala förtryck av samerna. Den 27 november håller Ordfront prisutdelning och samtal med Linnea Axelsson i Stockholm.

Aednan av Linnea Axelsson.
Albert Bonniers förlag
Linnea Axelsson. Foto: Sara Mac Key

Amanda Kernells film Sameblod och Maja Hagerman bok om det Rasbiologiska institutet och Herman Lundborg har skärpt synen för de som velat se. Statens tonfall i Girjas-rättegången har chockerat. Gruvbolagens och storsamhällets rättigheter förefaller trumfa samernas, som om kolonialismens era aldrig tagit slut.
Ordfront är en kulturförening, och vi vill med årets demokratipris belöna ett författarskap. Sedan 1993 delas demokratipriset årligen ut till en fysisk eller juridisk person i Sverige som i ord eller handling bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är.

Ordfront är också en samhällsengagerad förening, som oförtrutet verkar för mänskliga rättigheter. För alla, alltid. Därför vill vi också med detta pris bidra till att debatten om samernas situation inte tystnar igen, vi vill påminna om att Sveriges regering ännu inte ratificerat ILO 169, konventionen om ursprungsbefolkningens rättigheter. Det är dags nu.

Demokratiprisjuryn 2018 består av Benton Wolgers, styrelseordförande för Ordfront, Görel Strand, styrelseledamot Ordfront, och Johan Berggren, chefredaktör Ordfront magasin.

– Att få Ordfronts demokratipris var en väldigt fin överraskning, säger Linnea. Under valåret har jag tänkt mycket på demokratin och dess grunder och premisser.

När? 27 november kl. 18.00-19.30
Var? Karlbergsvägen 66A i Stockholm.

Vi bjuder på kaffe/te och kaka.
OSA till info(a)ordfront.se senast den 26 november.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen