FN:s säkerhetsråd har röstat ja till vapenvila i Gaza  

25 mars 2024

Måndagen den 25 mars röstade FN:s säkerhetsråd för första gången för en resolution som kräver “omedelbar och bestående” vapenvila i Gaza. Resolutionen kräver också att Hamas ska frige gisslan och att den humanitära hjälpen till Gaza ska utökas. Fjorton av femton rådsmedlemmar röstade för resolutionen och USA, som tre gånger tidigare invänt mot liknande resolutioner, la ner sin röst. Resolutionstexten uppmanar till vapenvila under ramadan som slutar den 9 april.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tvittrar om vikten av att resolutionen implementeras.
Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Svenska FN-förbundet har sedan oktober 2023 stöttat FN-chefen Guterres vädjan om humanitär vapenvila i Gaza och vi välkomnade omedelbart måndagens resolution.

Resolutioner i säkerhetsrådet är juridiskt bindande, men det återstår att se hur måndagens beslut kommer att implementeras. Det är inte säkert att Israel kommer att acceptera resolutionen eller att Hamas kommer att släppa gisslan. Omvärlden måste sätta press på parterna. Om resolutionen implementeras korrekt kan det leda till att cirka 2 miljoner människor i Gaza får tillgång till humanitär hjälp.

Storbritannien levererade i natt 10 ton nödhjälp från luften till Gaza. Leveransen bestod av vatten och mat i form av ris, matolja, mjöl, konserver och modersmjölksersättning. Det är avgörande för Gazas befolkning att FN och andra organisationer kan leverera humanitärt bistånd även landvägen.

Säkerhetsrådets krav på vapenvila är varmt välkommet och USA:s nedlagda röst är ett steg i rätt riktning. Det är dock häpnadsväckande och oroande att USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield kallar resolutionen ”icke-bindande” med tanke på att rådsresolutioner är juridiskt bindande för alla FN-medlemmar. Vapenvilan måste i enlighet med resolutionstexten leda till varaktig och hållbar vapenvila, frisläppande av gisslan och humanitärt tillträde.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen