Demokrati eller undergång? Elaine Scarry till Mänskliga Rättighetsdagarna

Dagens massförstörelsevapen är oförenliga med demokrati. De ger ett fåtal individer alldeles för mycket makt. Det menar Elaine Scarry, professor i litteratur och estetik vid Harvard, som Ordfront har bjudit in till Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg i november.

Den amerikanska professorn Elaine Scarrys undersökning av krig och tortyr i boken The Body in Pain: The Making and Unmaking of the World (1985) gav henne internationell uppmärksamhet och en professur vid Harvard. Tidningarna Foreign Policy och Prospect har utsett henne till en av världens 100 främsta tänkare. Hennes texter om terrorattackerna den 11 september 2001 och de efterföljande inskränkningarna av mänskliga rättigheter har gjort Scarry till en viktig försvarare av demokrati.

Elaine Scarry
Elaine Scarry

2014 gav hon ut Thermonuclear Monarchy: Choosing Between Democracy and Doom, en 600-sidig bok där hon argumenterar för att dagens massförstörelsevapen inte går att förena med demokrati. Elaine Scarry vill påminna om att de flesta kärnvapen har tillkommit efter kalla krigets slut och att oavsett om de används i krig, terrorattacker, genom hackning eller av en olyckshändelse kan de utplåna allt liv på jorden – något som nästan ingen talar om idag.

-Elaine Scarry visar hur kärnvapenstater försvagar sina egna medborgare, förvandlar politiska ledare till diktatorer och får världens befolkningar att tystna. Det är bara med hjälp av demokrati, åskådliggör hon, som mänskligheten kan räddas från denna livshotande situation, säger Brian Palmer, amerikansk antropolog och religionsvetare som kommer att leda seminariet under Mänskliga Rättighetsdagarna.

Det är på inbjudan av Föreningen Ordfront som Elaine Scarry kommer till konferensen i Göteborg i november.

– Ordfront är en organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter och med Elaine Scarrys medverkan vill vi lyfta frågan om hur tillgången till kärnvapen går emot demokratins själva grundidé. Frågan blir inte minst viktig i de pågående diskussionerna om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap. Vi tycker att hennes arbete är fantastiskt spännande och viktigt och är oerhört glada att Elaine Scarry tackat ja till att komma till Sverige och MR-dagarna. säger Anna Wigenmark, ordförande i Föreningen Ordfront.

Elaine Scarry kommer också att träffa riksdagsledamöter när hon finns på plats i Sverige.

Choosing Between Democracy and Doom
Tisdag 10/11 kl 13.00-14.00, sal K3 (Svenska mässan)
Diskussion och föreläsning med Elaine Scarry, professor i litteratur och estetik, Harvard, och författare till böcker som The Body in Pain: The Making and Unmaking of the World (1985) och Thermonuclear Monarchy: Choosing Between Democracy and Doom (2014). Samtalsledare: Brian Palmer, socialantropolog vid Uppsala universitet, författare och föreläsare.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen