AMNESTYS ÅRSRAPPORT 2023: SITUATIONEN GLOBALT

24 april 2024 – originalspråk: engelska

“Amnestys årsrapport ger en dyster och alarmerande bild av situationen för mänskliga rättigheter. 

Mäktiga regeringars agerande gör att civila får betala det högsta priset i väpnade konflikter samtidigt som rättsstatens principer upplöses. 

En snabb och oreglerad utveckling av artificiell intelligens, i kombination med Big Techs dominans, riskerar att skapa grogrund för rasism, diskriminering och splittring. 

Samtidigt har människor världen över mobiliserats i en aldrig tidigare skådad omfattning för att stå upp för mänsklighet och kräva skydd av mänskliga rättigheter”.

Civila betalar ett högt pris i konflikter när stater struntar i folkrätten, skriver Amnesty. Den 24 april 2024, släppte Amnesty sin årsrapport för 2023: “I rapporten har man kunnat fastställa att ledare och institutioner sviker principerna om mänskliga rättigheter. Mot bakgrund av allt fler konflikter runtom i världen har många mäktiga staters agerande ytterligare skadat multilateralismens trovärdighet och underminerat den regelbaserade världsordningen som upprättades 1945″.

Amnesty skriver vidare om att det råder en konflikt i Gaza, som påbörjade år 2023 och som inte verkar mattas av, vilket ger ökad fortsatt bevis för krigsförbrytelser från den israeliska regeringen som de fortsätter att håna folkrätten. Efter Hamas attack den 7 oktober besvarade de israeliska myndigheterna genom att utföra skoningslösa angrepp mot de palestinska civila områden i Gaza, attacker som både har mördat, skadat, förstört men också utplånat hela familjer. Mer än 1,9 miljoner palestinier har tvångsförflyttats från sina hem, och samtidigt som hungersnöden ger med sig ett desperat behov av humanitärt bistånd, som har alltmer blivit begränsat. 

Rapporten belyser även USA:s användande av sitt veto i flera månader under det passiva FN:s säkerhetsråd och menar på att vi är i en tid där behovet av en resolution om vapenvila är som störst. I samma veva som USA fortsätter att stödja Israel med krigsmateriel som har med stor sannolikhet använts för att begå krigsförbrytelser. Vidare benämner årsrapporten den dubbelmoralen hos de europeiska länderna, som exempelvis Storbritannien och Tyskland och menar på att det är en grotesk handling, där protesterna mot Ryssland och Hamas krigsförbrytelser har varit solklara, samtidigt som stödet till de israeliska och amerikanska myndigheternas agerande i Gaza. 

Klicka här för att komma till rapporten!

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen