”Det tog lång tid för männen att få någon form av upprättelse”

Den 18 december 2001 avvisades två asylsökande män från Sverige till Egypten med hjälp av CIA. Männen, Ahmed Agiza och Mohammed Alzery, utsattes för kränkningar redan på svenskt territorium och överlämnades till tortyr i sitt gamla hemland. På årsdagen av avvisningen anordnade föreningen Ordfront en samtalskväll med författaren och journalisten Lena Sundström, som är aktuell med boken ”Spår” om händelsen. Med i samtalet var också föreningens ordförande Anna Wigenmark, som i många år drev frågan och företrädde de två egyptierna.

Samtalet inleddes med att Anna Wigenmark redogjorde för omständigheterna kring verkställigheten av avvisningen den där dagen för tolv år sedan.

Ahmed Agiza var just på väg hem från sin kurs i svenska och Mohammed Alzery befann sig på bageriet där han jobbade, när de blev hämtade av svensk säkerhetspolis. De fördes sedan till Bromma flygplats där de blev utsatta för grova kränkningar; deras kläder klipptes sönder, de fick lugnande medel uppstoppat i anus, ögonbindel och huva och kläddes i overaller. Barfota och med hand- och fotfängsel fördes de av maskerade män till planet som skulle ta dem till Egypten. Deras familjer och ombud fick inte veta någonting förrän avvisningen hade verkställts. Senare skulle det visa sig att det var svenska regeringen som fattat beslut om att de skulle avvisas och Säpo, som verkställt avvisningen i en operation ledd av amerikanska CIA. Men det tog flera år innan detta kom fram i ljuset och än i dag har ingen ställts till svars för det som hände.

”Det tog lång tid för männen att få någon form av upprättelse” berättade Anna Wigenmark och lämnade därefter över ordet till Lena Sundström.

”Anledningen till varför jag valt att skriva boken är för att belysa den totala rättsosäkerheten som började efter 11 september och som är otroligt aktuell än i dag” inledde hon och refererade bland annat till Edward Snowdens avslöjanden och de fångar som fortfarande sitter fängslade på Guantanamo utan rättegång.

”Fallet med de båda männen från Egypten var en spännande berättelse och en möjlighet att öppna upp diskussionen – i Sverige har det inte skrivits så mycket om kriget mot terrorismen”

USA:s och CIA:s inblandning i avvisningen avslöjades 2004 av den så kallade trojkan, journalisterna Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman som då arbetade på TV:s Kalla Fakta. Enligt Lena började de gräva i fallet efter att de sett en notis om att en svensk statssekreterare åkt ned till Egypten och förhandlat om så kallad diplomatisk garanti, det vill säga att de båda egyptierna inte skulle bli torterade om de avvisades. Konstiga omständigheter och mycket besvär för en avvisning, tänkte de och började nysta. Då hade svenska människorättsorganisationer och männens ombud i flera år försökt få medias och allmänhetens uppmärksamhet kring fallen men gensvaret var mycket dåligt.

Trojkan följde spåren både i Egypten och i Sverige.  Sven Bergman åkte ut till Bromma flygplats för att hitta beställningen av det flygplan som använts vid avvisningen och fick hjälp av en flygplansmäklare och Planespotters för att identifiera planet. Den beställning som ursprungligen gjorts av Säpo hade avbokats eftersom ett annat plan använts istället. Bytet sades bero på ”politiska omständigheter”. Sven Bergman fick registreringsnumret på det plan som använts och sedan fortsatte nystandet. Det visade sig vara ett civilt plan som använts av CIA.

”Journalisterna tog hjälp av så kallade planespotters, personer som på eget bevåg bevakar och skriver ner flygplans rörelsemönster. De började pussla ihop försvinnanden av människor med planens rörelsemönster”, berättade Lena Sundström och fortsatte:

”De kunde konstatera att där det försvinner människor i världen – där har även planen varit”

Planen förde personerna till länder som Egypten, Syrien och Marocko och även till CIAs egna hemliga fängelser över hela världen, berättade Lena.

Under samtalet konstaterade hon även att personer som försvinner utan rättegång eller rättsligt förfarande var vanligt förekommande efter att kriget mot terrorismen började. Det som är unikt i fallet med egyptierna i Sverige är att det inte handlade om kidnappningar utan att den svenska regeringen och Säpo var direkt inblandade och godkände överlämnandet till Egypten, trots att risken för tortyr var uppenbar.

”Väldigt många människor kände till avvisningen utan att göra någonting. Tjänstemän, personer på regeringskansliet och inom både säpo och polisen – alla hade kunnat lyfta luren och berätta om vad som var på gång” sade hon.

”Det är klart att det kan hända att människor gör fel – men i så fall ska det följas upp och erkännas.”

Idag har skadestånd betalats ut till både Ahmed Agiza och Mohammed Alzery och Ahmed Agiza har beviljats uppehållstillstånd. Men trots detta har inget ansvar utkrävts av de som stod bakom beslutet och inga rättsprocesser har hållits gentemot de inblandade till skillnad mot exempelvis i Italien och Tyskland.

”Människor är rädda för att försvara en påstådd terrorist och står därför inte upp för rättssäkerheten” avslutade Lena Sundström samtalet.

 

 

 

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen