Fotbolls-VM är över – men MR-övergreppen fortsätter

Advokaten Irina Birukova har gjort det som många trodde var omöjligt. Hon har lyckats bringa i ljuset något som hela Ryssland redan visste; att tortyr och övergrepp i ryska fängelser inte är någon sällsynt och uppseendeväckande händelse utan vardagsmat och att fångarna utsätts för sadistiska övergrepp, vilka ibland även lett till döden.

Nu utreds tortyren men eftersom rättsväsendet och regimen blundat för övergreppen är det många som tvekar över att någon rättvisa kommer att skipas. Däremot har kritikern Irina Birukova hotats till livet och tvingats att fly landet. Hon befinner sig nu på okänd ort någonstans i Europa.

Irina Birukova och organisationen Obschestvennyj Verdikt (Allmänhetens bedömning) har bland annat offentliggjort bildmaterial där Eugene Makarov, fånge i FSIN-anläggningen i Jaroslavl, utsätts för tortyr. (FSIN -den federala tjänsten för straffutföranden). Filmen härrör från en videoupptagning gjord av FSIN-anställda själva som enligt lag måste bära kroppskamera – egentligen för att förhindra övergrepp. Men materialet granskas inte för det syftet och enligt Rysslands nya lagar behöver inte ens polisen/fångvaktarna? längre rapportera eller anmäla om de blir tvungna att använda våld i tjänsten. Hur Irina Birukova fick tag på filmen är hemligt ”Vi kan inte berätta på vilket sätt juristerna fick inspelningen men vi kan visa den” säger Novaya Gazeta som släppt filmen på Youtube.

Det var ett mycket medvetet val av Birukova att försöka granska FSIN- anläggningen i Jaroslavl. Rykten om hur fångvaktarna torterade de intagna, hade spridits frekvent bland fångar, advokater, anhöriga m.fl. Många politiska fångar som figurerat i kända fall hade ”transitlandat” i fängelset. Och det var inte slumpmässigt heller. Ildar Dadin, Oleg Sentsov, Oleksandr Kolchenko m.fl. hölls inspärrade här på sin väg till straffkolonierna.

Kritiken mot FSIN och rättsväsendet i stort innebar emellertid att Irina Birukova fick utstå en mängd hot och trakasserier och fly för livet, fortfarande är det inte känt vilket europeiskt land hon befinner sig i. Men trots att hon inte längre är i Ryssland så pågår trots allt en rättsprocess mot fångvakterna.

FSIN i Jaroslavl är så klart inte unik och nu senast enligt Novaya Gazeta och nättidningen Meduza rapporteras det helt hårresande information om hur FSIN-väktare torterat fångar i Trans-Bajkal regionen. På en koloni torterades två fångar till döds på grund av – enligt Novaya Gazeta – den enda anledningen att fångvakterna ilsknat till efter Rysslands förlust mot Kroatien i fotbolls-VM. Enligt en fånge som överlevde tortyren används elchocker regelbundet mot fångarna, ibland på fyra platser på kroppen samtidigt.

Reaktionerna på dessa sadistiska övergrepp har varit starka. PussyRiot medlemmen Masha Alyokhina (som för övrigt bjudits in av Ordfront till Mänskliga Rättighetsdagarna i november) placerade sig utanför FSINs huvudkontor i Moskva med banderoller och flygblad ”FSIN = GULAG”. Banderollerna fick bara hänga några få minuter innan polisen grep Masha och hennes vänner. Nu efter att ha betalat höga böter har Masha Alyokhina dessutom försetts med, åtminstone tillfälligt, utreseförbud ur landet.

Processen mot fångvaktarna är ännu i sin linda och det är i det här läget oklart vilket straff som kommer att utkrävas – och i sista hand verkligen utdömas. Utifrån tidigare erfarenhet kan man förutspå att tvärtom gör systemet sitt yttersta för att skydda sina egna. Oavsett vilket så är det högst osannolikt att regimen kommer att erkänna att tortyren är systematisk och/eller till och med uppmuntrad från högsta politiska ort. Eller att åklagaren enskommer att hävda att så är fallet.

Fotnot: Tortyr är ett människorättsbrott och helt – absolut – förbjudet oavsett mot vem det utförs eller varför. Det ska vara kriminaliserat i alla led, även medverkan, och motverkas och beivras överallt. Alla stater har en skyldighet att se till att människor inte utsätts för tortyr.

Den 21 september håller vi samtal under rubriken Rysslands förbjudna röster på Teater Giljotin i Stockholm. Läs mer här. 

Källor och länkar Novaya Gazeta och Meduza
(texterna är på ryska)

https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/07/20/77222-10-minut-v-klasse-vospitatelnoy-raboty
https://www.novayagazeta.ru/news/2018/08/02/143816-fsin-v-zabaykalie-nachala-proverku-posle-soobscheniy-ob-izbieniyah-zaklyuchennyh-v-ik-5

Eugene Wolynsky

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen