Nu kan du nominera till Demokratipriset 2015!

Ordfronts Demokratipris har funnits sedan 1993. Demokratipriset delas ut till en fysisk eller juridisk person som i ord eller handling bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är. Priset går i första hand till en person verksam i Sverige, men 2014 valde juryn och styrelsen att göra ett undantag. Då gick priset till visselblåsaren Edward Snowden.

Edward Snowdens avslöjanden visade att USA tvingat dataföretag att dela med sig av information, att statsöverhuvuden övervakats och dessutom att Sverige är inblandat i övervakningssystemet.

– Det kändes som ett väldigt självklart val när juryn föreslog Edward Snowden som pristagare även om det innebar ett undantag från principen om att en svensk insats ska uppmärksammas. Vi tycker att det han har gjort och gör främjar sann demokrati, inte tvärtom, som flera av hans kritiker anser. Hans avslöjanden visar att makt missbrukas om det inte finns kontrollmekanismer på plats, och att resultatet– maktutövning i hemlighet – kan bli förödande både för människors liv och integritet, säger Anna Wigenmark, föreningen Ordfronts ordförande och människorättsjurist.

Nu kan du nominera en pristagare inför 2015 års Demokratipris! Tycker du att någon, fysisk eller juridisk person, liksom Snowden, förtjänar uppmärksamhet för sitt engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter?

Skicka ditt förslag med en kort motivering till info@ordfront.se.

Prisutdelningen kommer att ske hösten 2015.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen