Polisvåld och hot mot demokratin bland de frågor som diskuterades under Mänskliga rättighetsdagarna

”Tillsammans mot rasism” var temat för Mänskliga rättighetsdagarna i Göteborg den 8-10 november, där Ordfront arrangerade en rad programpunkter. Medverkade gjorde bland andra Tara Thompson från gräsrotsorganisationen Hands Up United och Elaine Scarry, uppmärksammad professor och författare till The Body in Pain: The Making and Unmaking of the World (1985). 

Under seminariet ”Choosing Between Democracy and Doom” pratade Elaine Scarry om den omöjliga samexistensen av kärnvapen och demokrati. Kärnvapenindustrin ger ett fåtal personer enormt stor makt, och brist på transparens gör att få känner till den mängd kärnvapen som finns i världen idag, och vem som äger dem. I nästa nummer av Ordfront Magasin, som kommer ut i mitten av december, kommer du att kunna läsa en intervju med Elaine Scarry som gjordes i samband med Mänskliga rättighetsdagarna.

Hot mot demokratin var även något som Henrik Arnstad pratade om under Ordfront-arrangerade seminariet ”Ultranationalism, demokratins undergång i vår tid” som handlade om hur ultranationalistiska partiers framgångar hotar demokratin. Han betonade vikten av att inte ta demokratin för given, som ett ”tillstånd”, utan att inse att det är något som vi måste jobba för att upprätthålla.

Under seminariet ”Black Lives Matter” berättade Tara Thompson, en de drivande bakom gräsrotsorganisationen Hands Up United, om den utbredda rasismen och polisvåldet i dagens USA, och hur polisers våld mot svarta sällan leder till fällande domar. Publiken fick ta del av en rad fall som vittnar om situationen i USA idag, 50 år efter att medborgarrättslagarna trätt i kraft. Seminariet med Tara Thompson filmades och kommer inom kort att läggas upp här på Ordfront.se

På tisdagen hölls seminariet ”Kan alla vara anti-rasister?” som leddes av Ordfronts ordförande Anna Wigenmark deltog Stina Oscarson, Barakat Ghebrehawariat och Tobias Hübinette i diskussioner om huruvida alla kan kalla sig anti-rasister, vad begreppet anti-rasist egentligen innebär och hur icke-rasifierade kan agera anti-rasistiskt och undvika att omedvetet upprätthålla rasistiska strukturer i samhället.

Läkare i världen tog emot Ordfronts demokratipris som de tilldelats framförallt för sitt arbete för EU-migranter. Malin Fryknäs, styrelseledamot i föreningen Ordfront, överlämnade priset till Eliot Wieslander, biträdande generalsekreterare för Läkare i världen, som berättade om personliga möten med EU-migranter som många gånger hamnar helt utanför det svenska välfärdssystemet och nekas rätt till vård. Demokratiprisjuryns motivering finns att läsa här.

Dessutom gästades Ordfronts monter av Abdi-Noor Mohamed, lärare, författare och journalist från Somalia, som berättade om sitt arbete med att hitta vägar att öka förståelsen mellan olika kulturer i Sverige, med fokus på somaliskt kulturarv. Om detta höll han även ett seminarium under måndagen.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen