Prisutdelning av Ordfronts demokratipris

Under mänskliga rättighetsdagarna 2016 tilldelades Refugees Welcome Sweden, och Refugees Welcome Sverige föreningen Ordfronts demokratipris. På plats fanns Tobias Lohse från Refugees Welcome Sverige och Kajsa Sörman från Refugees Welcome Sweden. Föreningen Ordfronts styrelseledamot Mona Strindberg som höll i prisutdelningen inledde med att presentera föreningen Ordfronts demokratipris och läsa upp nomineringen.

Föreningen Ordfront vill uppmärksamma det angelägna och ideella arbete som görs inom rörelsen Refugees Welcome, och har därför beslutat att ge 2016 års demokratipris till föreningarna Refugees Welcome Sweden och Refugees Welcome Sverige för att de i en tid då Europa stänger sina gränser står upp för asylrätt och anständighet samt levandegör engagemang och den sanna innebörden av mänskliga rättigheter.

Kajsa Sörman tog sedan över och berättade om verksamheten som Refugees Welcome Sweden driver. Föreningens fokus ligger på att hitta boendematchningar där privatpersoner kopplas ihop med asylsökande som blir inneboende. En lösning som sätter individen i fokus, och ger denne ett sammanhang till skillnad från andra typer av boendealternativ där de boende i vissa fall inte tillåts att lämna hemmet och därmed blir väldigt isolerande. Sen oktober förra året har ungefär 50 personer blivit matchade, och detta i framförallt storstäderna. Hon berättar även att deras arbete har gett ringar på vattnet och kommuner har anammat denna typ av lösning och velat samarbeta. Kajsa beskriver sen med värme att projektet ”visar på medmänsklighet på riktigt, när man öppnar sina dörrar”.
img_7590
Tobias Lothse från Refugees Welcome Sverige tog sen vid och förklarar hur viktigt denna typ av pris är för att bli uppmärksammad. Han menar att det visar på att det man gör syns för andra, och på så vis kan ge ringar på vattnet. Refugees Welcome Sweden vuxit ur det ideella initiativ som startade hösten 2015 ur de stora strömmar av människor som kom till Sverige. ”Jag har aldrig varit med om en lika stor solidaritetsrörelse, det påminde om något från efterkrigstiden” berättar han. I denna spontana hjälpinsats identifierades ett behov av att organisera och stötta alla de ideella krafter och det arbete som till stor del utfördes på volontärbasis. Tobias berättar att det är där Refugees Welcome Sverige kommer in, och diskuterar vidare om vikten av att jobba i nätverk och skapa opinion, inte minst för att påverka myndigheter och institutioner.

Både Kajsa och Tobias vittnar om att det existerar utmaningar i deras arbete, bland annat att fånga upp de människor engagerade sig när läget var mer akut. Hur ska en nå ut till dem igen och få dem att förstå att människorna som fanns på t-centralen då, fortfarande behöver hjälp och stöd? En annan svårighet båda föreningarna kan känna igen sig i är utmaningen i att skapa en hållbar struktur och organisering inom föreningen. Kajsa berättar bland annat att det inte råder brist på människor som söker en inneboende, men att det tar långt tid att samordna boendematchningar och att det ofta kommer in akuta fall som måste prioriterats som gör det svårt att etablera en sorts struktur.

Föreningen Ordfront tackar Refugees Welcome Sweden och Refugees Welcome Sverige för deras viktiga arbete!

Text: Julia Willgård

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen