Dagens politiska fånge: Yegor Lesnykh

Just nu uppmärksammar vi på Föreningen Ordfront Moskva-fallet.

I juli 2019 samlades tusentals deltagare i Moskva för att uttrycka sitt missnöje över att oberoende kandidater diskvalificerats inför stadsvalet senare samma år. Under flera helger i rad anordnades demonstrationer, som möttes av mer eller mindre hårt motstånd, och protesterna nådde sin kulmen den 27 juli då våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och polis ledde till att över tusen personer greps. Polisen har fått hård kritik för sitt agerande då videomaterial från händelserna visar hur dessa bryter upp fredliga marscher och folksamlingar, och många har även anklagats för övervåld, men ingen polis har hittills åtalats. Många av de gripna demonstranterna släpptes kort därpå, mycket tack vare ett högljutt folkligt missnöje, men totalt 24 personer häktades under hösten, anklagade för brott de ska ha begått i samband med protesterna. Enligt den ryska människorättsorganisationen Memorial, som engagerat sig i fallet, är dock dessa anklagelser i bästa fall kraftigt överdrivna och i värsta fall fabricerade.

Moskvafallet skiljer sig från många liknande fall mot politiskt aktiva i Ryssland genom ovanligt snabba rättsprocesser, och genom att flera av de anhållna, kanske tack vare framgångsrika stödkampanjer, undgått straff eller fått milda domar. Tolv personer har dock dömts, trots svag bevisning, för våld mot tjänsteman till fängelse i upp till tre och ett halvt år, och flera är även villkorligt dömda.

Namn: Yegor Lesnykh, 36 år.

Bakgrund: Lesnykh arbetade med heminredning, konsertarrangemang och höll på att starta en egen rese-agentur innan han greps i samband med protesterna den 27 juli 2019.

Rättslig status: Lesnykh greps den 30 juli och dömdes att böta 10 000 rubel för deltagande i en otillåten demonstration och för våld mot tjänsteman. Tre månader senare greps Lesnykh på nytt, den här gången med motiveringen att han ser ”positivt på sina egna handlingar” och anses benägen att rymma. Själv menar Lesnykh att han inte begått något brott utan bara försökt skydda andra från att bli misshandlade av polisen, vilket också stöds av videomaterial från händelsen. Lesnykh dömdes till tre års fängelse för våld mot tjänsteman.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen