Åtal mot Sara och Seán nedlagda

– men de riskerar ändå 20 års fängelse

Efter över fyra års väntan på möjligheten att försvara sig mot anklagelser om allt från spioneri till medhjälp till människosmuggling, startade den 10 januari  i år de första huvudförhandlingarna i målet mot de båda livräddarna Seán Binder och Sara Mardini. Tre dagar senare kastade domaren ut målet – men Sara och Seán riskerar fortfarande 20 års fängelse – och att få vänta i 15 år till på en ”riktig” rättegång.

Anklagelserna mot Sara och Seán, vilka fick Ordfronts Demokratipris 2019 och 2020, är flera och omfattar både så kallade förseelser och grova brott – nu i januari prövades bara de mindre allvarliga åtalspunkterna – pengatvätt, illegal användning av radiofrekvenser och spioneri. Ett försök att genomföra den här delen av rättegången gjordes i november 2021, men på grund av en rad processuella misstag från åklagarsidan, bland annat hade åtalet inte översatts från grekiska, flyttades huvudförhandlingarna fram ytterligare ett drygt år. Vid det första tillfället tilläts inte Sara Mardini att närvara eftersom hon har ett inreseförbud till Grekland pga anklagelserna. Nu hade hon lyckats få ett undantag från förbudet och kunde delta vid förhandlingarna den 10 januari.

Men istället för att pröva anklagelserna, beslutade den grekiska domaren att lägga ned åtalet, av ungefär samma skäl som ett år tidigare – utredningen var svag och anklagelserna dåligt underbyggda och de både hade inte fått underlagen översatta från grekiska. De kunde med andra ord inte försvara sig mot anklagelserna.

Åklagaren höll ett anförande om att någon slags oskuldsförklaring skulle skrivas ned –  det kändes bitterljuvt, jag hade hellre fått domen oskyldig säger Seán.

Men, tillägger han, vi sitter inte i fängelse – än i alla fall..

Seán hoppas att de allvarliga anklagelserna – om de går vidare till rättegång – kommer att avgöras senast under 2024, men säger samtidigt att det i värsta fall kan dröja till 2038 då brotten preskriberas. Det rör sig då om anklagelser om medverkan till illegal inresa (illegal entry, en form av människosmuggling) och medverkan i en illegal, förbjuden organisation. Både Sara och Seán nekar till anklagelserna och förutom Ordfront är det flera organisationer som exempelvis Amnesty International som kräver att anklagelserna läggs ned eftersom de är politiskt motiverade. Ytterligare cirka 20 personer är medåtalade i vad som av Europaparlamentet har beskrivits som Europas största brottmål när det handlar om kriminalisering av humanitet och solidaritet. Men flera anklagelser utreds och flera åtal mot livräddare har väckts både i Europa och runt om i världen.

Läs mer om anklagelserna mot Sara och Seán på www.ordfront.se – där finns även en filmad intervju med de båda Demokratipristagarna.

Vill du hjälpa Ordfront i arbetet för säkra vägar till Europa och mot åtalen som riktas mot migrantaktivister och livräddare, kontakta oss på info@ordfront.se

Anna Wigenmark

Livräddarna inför domstol

Sean och Sara riskerar 20 års fängelse

Den 10 januari startade äntligen förhandlingarna för livräddarna Sara och Sean efter 4 års väntan.

De har bland annat anklagats för människosmuggling av grekiska åklagarmyndigheter och fick år 2018 tillbringa flera veckor i häkte på grund av anklagelserna emot dem.

Vår generalsekreterare Anna Wigenmark har pratat med Sara och Sean som berättar om hur de känner inför rättegången och hur de ser på framtiden.

Här kan du läsa mer!

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen