Rättegången mot Lundin Oils företrädare

Den 11 november 2021 väcktes åtal mot Lundin Oils företrädare Ian Lundin och Alex Schneiter.

Ordfront har följt händelserna och fallet i en rad artiklar och samtal. Såhär kommenterar Föreningen Ordfronts generalsekreterare Anna Wigenmark åtalet.

Det är viktigt på så många sätt att Lundin Oils agerande har utretts straffrättsligt och att detta sedan lett till åtal. Dels förstås därför att det kan leda till någon form av upprättelse för alla de människor som utsatts för obeskrivliga människorättskränkningar, dels för att det kan leda till större försiktighet när företag funderar på att kliva in i en väpnad konflikt för att utvinna naturtillgångar. Vi ska veta att de folkrättsbrott företagsledarna misstänks vara medhjälpare till är attacker mot civila, spridande av terror och utsvältning som en krigstaktik, omfattande omplaceringar och utnyttjande av barnsoldater. Mer än 10 000 människor gick under i oljekriget i det område där Lundin Oil hade tillåtelse att prospektera för olja. Det är extremt allvarlig brottslighet.

Det är samtidigt extremt ovanligt att företag åtalas för sin inblandning i folkrättsbrott – inte bara i Sverige utan internationellt . På senare år har dock ett par domar fallit för delaktighet i krigsbrott där företag exv. har sålt krigsmaterial eller produkter som använts i dödliga attacker mot civila, exv i Irak och i Syrien. 

Utvecklingen är viktig och nödvändig – stater kan inte längre blunda för sitt ansvar att skydda civila från kriminellt eller människorättskränkande agerande av företag. Att utreda anklagelser om folkrättsbrott är ett sätt – ett annat är att  stifta lagar som håller bolagen ansvariga civilrättsligt för människorättskränkningar. En sådan kan vara på gång via ett EU-direktiv. 

Det är framförallt en seger för alla de människor som drabbades av det våld och fördrivningar som var resultatet av prospekteringen av oljeutvinning i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. I bästa fall betyder åtalet, oavsett om det blir en fällande dom att transnationella företag undviker att verka i konfliktdrabbade områden.

Om företagsledarna fälls riskerar de många års fängelse för medhjälp till folkrättsbrott, unikt för Sverige och ovanligt även internationellt. Företaget riskerar böter på flera miljarder.

Samtal med Petter Bolme

Sommaren 2021 höll Ordfront magasins chefredaktör Johan Berggren och Anna Wigenmark, MR-jurist och Föreningen Ordfronts generalsekreterare, ett samtal med Petter Bolme, projektledare för Global Idé och redaktör med Global Reporting. Petter Bolme har jobbat tillsammans med Pax med rapporten Unpaid Debt till och från sedan 2008. Har jobbat som journalist sedan början av 1990-talet och skriver regelbundet om internationella frågor.​

Du hittar mer på ordfrontmagasin.se

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen