Banker skapar pengar – ett allvarligt klimathot?

Webbseminarium tisdagen den 19 september kl 19:00-21:00.

I dagens värld har privata banker fått makten att skapa pengar, vilket enligt professor Peter Dietsch från University of Victoria är en allvarlig barriär för att tackla vår klimatkris. Bankerna skapar pengar automatiskt för sådant de anser vara lönsamt, inklusive stöd till fossila bränslen och överutnyttjande av naturresurser. Detta utgör ett betydande hinder för att göra en nödvändig omställning mot en hållbar ekonomi. 

Många är omedvetna om att stater över hela världen faktiskt subventionerar investeringar i fossila bränslen genom att tillåta banker att skapa obegränsade mängder pengar för dessa ändamål. Stater har nämligen delegerat befogenheten att skapa pengar till privata banker. En privat bank behöver alltså inte ha pengar i sparande för att kunna ge lån, istället skapar de pengar på uppdrag av centralbanken. Detta innebär att bankerna bestämmer vem som får tillgång till de nyskapade pengarna från staten. Pengar är i grunden obegränsade och den enda faktorn som begränsar bankernas penningtillverkning är om investeringarna är lönsamma eller inte och om det finns en efterfrågan från kreditvärdiga låntagare.  

Tyvärr är investeringar i klimatförstörande aktiviteter fortfarande mycket lönsamma och det finns inga verkliga praktiska begränsningar för hur mycket pengar bankerna kan skapa för att stödja dessa verksamheter. Det innebär att våra ansträngningar att lösa klimatkrisen undermineras då bankerna kommer fortsätta att stödja lönsamma fossila industrier oavsett hur mycket vi försöker flytta pengar till gröna projekt. Bara under 2022 skapade världens banker 673 miljarder dollar för fossila investeringar och sedan Parisavtalet har världens 60 största banker sammanlagt skapat otroliga 5,5 biljoner dollar till företag som är beroende av fossila bränslen.  

Professor Dietsch påpekar att vi alla bär ansvar för detta eftersom vi har valt de politiker som har delegerat pengaskapandet till privata banker. Så länge vi fortsätter att acceptera detta system så kommer det vara nästintill omöjligt att hitta en lösning till den pågående klimatkrisen. Så hur kan vi då reformera vårt penningsystem så att staten inte längre indirekt subventionerar fossilbränsleindustrier? Detta är en av de frågor som professor Dietsch kommer diskutera på Positiva Pengars webbinarium. Seminariumet äger rum på zoom tisdagen den 19 september mellan 19-21.  

Anmäl dig här för att få möteslänken: Möteslänk

Evenemanget är en del av Week of Action for Social and Climate justice. Läs mer om aktionsveckan för social och klimaträttvisa här

Vill du veta mer om hur det går till när banker skapar pengar? Lyssna på Andreas Cervenkas sommarprat på SR

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen