Black Lives Matter – Tara Thompson om rasismen i USA

Efter mordet på Trayvon Martin i Florida, USA, 2012 och den friande domen startade en ny medborgarrättsrörelse i USA med fokus på att arbeta mot rasism och polisvåld. Initiativet togs av tre kvinnor som startade hashtagen Blacklivesmatter#, en rörelse som idag vuxit både till en organisation med flera avdelningar runt om i USA och som vidgat sitt arbete till att omfatta alla som är diskriminerade i det amerikanska samhället.

Två år efter mordet på Martin sköts den svarte tonåringen Michael Brown till döds av polis i Ferguson, Missouri. Dödsskjutningen ledde till demonstrationer i det lilla samhället och en ny våg av protester över hela USA. Händelserna i Florida och i Ferguson satte ljuset på polisvåldet mot afroamerikaner – 50 år efter medborgarrättslagarnas tillkomst.

Hur ser rasismen och polisvåldet ut idag i USA? Och vad kan rörelser som Black Lives Matter åstadkomma? Det kommer Tara Thompson från den amerikanska gräsrotsrörelsen Hands Up United att samtala om under ett seminarium som föreningen Ordfront är med och arrangerar på Mänskliga Rättighetsdagarna.

Tara Thompson är människorättsaktivist och har arbetat för mänskliga rättigheter sedan mordet på Michael Brown. Hon är chef för Hands Up United som uppstod efter protesterna i Ferguson och har bland annat tidigare vittnat inför FN:s tortyrkommitté om det rasprofilerade polisvåldet i USA och om hur dödligt polisvåld mot svarta sällan leder till fällande domar.

Black Lives Matter
Tisdag 10 november kl 9.00-10.00, sal K2, Svenska mässan, Göteborg
Medverkande: Tara Thompson, Hands Up United, Ferguson USA
Arrangör: Föreningen Ordfront och Mänskliga rättighetsdagarna 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen