Bolotnaja: Alexandra Duhanina

”Det kommer alltid finnas människor som är modiga”

Efter två år i husarrest har Alexandra Duhanina dömts till villkorlig dom i tre år och tre månader för massupplopp. Hon är en av de demokratiaktivister som greps efter den Putinkritiska manifestationen på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012. Här berättar vi om henne. Du kan också höra henne berätta själv i klippet här ovanför.

”Solzjenitsyn, som satt i fängelse en stor del av sitt liv för sina åsikters skull, sa: ’Kan vi förbli människor om vi alltid är rädda för något?’ Han var inte rädd, inte ens i fängelse. Vi gör samma sak: Ingen av oss och inget i oss kommer att vackla. Vi är starka därför att vi har våra ideal och vår starka uppfattning. Kanske är de olika, men vi lever enligt dem, vi existerar inte bara.”

Så skrev Alexandra Duhanina i sin dagbok några dagar innan hon blev gripen. Alexandra är en tidigare student vid Moskvas Universitet, nu är hon dömd för massupplopp på Bolotnajatorget den 6 maj 2012.

Alexandra föddes på Cypern 1993. Där tillbringade hon sin barndom tills hennes föräldrar skilde sig. Hon flyttade till sin pappa i Moskva. Hon slutade skolan 2011 och började tolkhögskolan vid Moskvas universitet. Hon var mycket engagerad i frivilligarbete vid ett barnhem för föräldralösa barn. Hon köpte mat och leksaker, lekte med barnen och anordnade konserter till stöd för barnhemmet. Hon lagade också mat för att samla in pengar till barnen. Alexandra är vegan och besökte ofta hundhärbärgen: matade hundarna, rastade dem, städade deras celler.

Hon kallar sig själv anarkist. Det är så hon definierar sin ideologi. För henne var frivilligarbetet och miljöengagemanget ett sätt att uttrycka sin inställning; som medborgare kan vi göra saker som staten inte kan åstadkomma; hjälpa föräldralösa barn och skydda miljön – den som de som har makt försöker förstöra.

”Sasha är väldigt rolig, vänlig och öppen som människa. Det är alltid väldigt intressant att vara med henne”, säger väninnan Elena. Hon menar att Alexandra, som har smeknamnet Sasha, förstås är ”en ledartyp”.

Alexandra deltog i protestmöten i Moskva från och med december 2011. Hon greps första gången efter demonstrationerna på Bolotnajatorget den 6 maj 2012. Ett av de mest uppmärksammade fotografierna från demonstrationen föreställer en kravallpolis med hjälm som drar iväg en ung flicka vars blåa sjal har fallit ned över ögonen på henne. Han håller ett fast grepp om hennes hals, det ser ut som om han försöker strypa henne.

Flickan är Alexandra Duhanina.

I slutet av maj 2012 var Alexandra ute med sina vänner i centrala Moskva. Två män gick fram till henne och visade sina brickor: ”Vi jobbar med en brottsutredning. Har ni Alexandra Duhanina med er?”

De grep henne och förhörde henne. Hon blev den första misstänkta personen i Bolotnajafallet. Efter två år i husarrest dömdes hon i slutet av februari till villkorlig dom i tre år och tre månader utan möjlighet att byta bostad. Fram till ett överklagande är hon inte tillåten att lämna hemmet, hon får inte använda telefonen, inte skicka brev eller använda internet.

För att förstå hur hon upplever sin situation citerar vi hennes dagbok: ”På något sätt är det som om myndigheterna tror att det är lättare att förhindra konsekvenserna av, snarare än roten till det som händer i vårt land. Men det kommer inte att förhindra att nya personer gör motstånd, för det kommer alltid att finnas människor som inte är rädda, som är ärliga och modiga.”

Text: Maria Dobrochotova
Översättning från engelska: Anna Wigenmark

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen