Bolotnajafånge åter gripen – för att ha använt ovårdat språk

 

Ordfront har översatt talet som gav 13 dagars fängelse

För tredje lördagen i rad gick den gångna helgen tiotusentals människor ut på gatorna i Moskva för att demonstrera för demokrati i Ryssland. Demonstrationerna som påstås vara olagliga möttes åter av ett massivt polisuppbåd. Hundratals greps och fängslades. En av de gripna är journalisten och den tidigare Bolotnajafången, Alexey Polikhovich, som vid flera tillfällen medverkat i Ordfrontsamtal om den politiska situationen i Ryssland. Han dömdes på måndagen till 13 dygns administrativt fängsligt förvar för att ha använt ovårdat språk på allmän plats.

Alexey Polikhovich höll på lördagen ett brinnande tal i Moskva inför nästan 50 000 åhörare. Men talet innehåll enligt polis och domstol ett ”ovårdat språk” – något som i Ryssland uppenbarligen kan leda till att man förlorar sin frihet, om än för en kortare period. Vid gripandet blev Polikhovich arm illa klämd, men i övrigt ska han inte ha utsatts för våld från polisen.

Polkhovich var en av de drygt 30 personer som 2012 greps efter demonstrationerna på Bolotnajatorget i Moskva. Manifestationerna var en protest mot återinstallationen av Vladimir Putin på presidentposten.  Med hjälp av falska vittnesmål anklagades och dömdes han till 3,5 års fängelse för våld mot tjänsteperson. Sent hösten 2015 och sedan den ryska människorättsombudsmannen agerat, frigavs han villkorligt. Han hade då 100 dagar kvar av sitt straff. Sedan frigivningen har han arbetat som journalist för den oberoende mediasidan OVD-info och har sedan en tid även varit engagerad som skådespelare för Teater Doc i Moskva.  Han har deltagit i flera demonstrationer även efter att han blivit en fri man och var så sent som i höstas inbjuden av Ordfront för att tala om yttrandefrihetens begränsningar i Ryssland. Nu är han i fängelse för att ha nyttjat den rättigheten.

Den enda kommentar som Polikhovic lyckades ge innan domstolen fällde sitt utslag var att de som grep honom ”svor, använde ett ovårdat språk och var jättesmutsiga i munnen”.

Ordfront har valt att översatta Alexej Polikhovic tal till svenska:

”Hej, människor!

Mitt namn är Alexey Polikhovich och jag har avtjänat tre år, tre månader och tre dagar i fängelse, och var en del av det som kallas Bolotnajafallet. Jag har suttit inne för att ha gripit tag i de händer som kravallpolisen slog demonstranterna med. Och idag står jag framför er eftersom jag är vredgad.

Jag är vredgad över att historien upprepas. Jag är vredgad över att anonyma maskerade människor i hjälmar och munderingar slår dem som är försvarslösa. Jag är vredgad över att Moskva är ockuperat av stormtrupper som anser att vi allihop är Rysslands fiender.

Jag har sett dem. Jag såg mannen i hjälmen som med passion höll på att slå en liggande och skrikande människa. Jag har sett flockar av sådana män i hjälmar som hoppat på fredliga människor. Den enda fara som överhuvudtaget fanns – för någon – den 27 juli utgjordes av just kravallpoliserna. Just av dem.

De har lärt sig att först spöa oss och sedan agera brottsoffer i domstolar, typ hur ont fick de av en kastad plastmugg, av våra ömma varma händers beröring, hur smärtsamt kändes det att se banderollen ”Snutarna är Rysslands skam”. Sedan gråter de i sina fega telegramkanaler att de är riktiga ryska karlar och vi är betalda provokatörer. Hej, karlar, hur känns det att agera brottsoffer i processer mot studenter, forskare, bloggare, regissörer och volontärer? Vad ska era barn säga om det när de växt upp? Era barn kommer att hata er. Snutarnas barn – hatar snutar!

Jag är vredgad över att var sjunde år kommer Utredningskommitténs skepp till Moskva och hämtar unga människor till Kretalabyrinten, till offer för Minotaurus. De offras för att Aten, förlåt Moskva, ska kunna förbli en lugn stad med grillfestivaler.* Så att rymlingar och förrädare från Berkut** ostraffat ska kunna öva batongfäktning på våra kroppar. Så att översten Kusyuk*** fortfarande ska kunna bära sina mustasch och bossa över demonstrationskväsanden.

De kommer var sjunde år och tar ett offer av oss alla. Så, jag är vredgad. Och jag vill att ni också ska känna vrede. Jag vill att vi, vi alla, ska bli Ariadne för de, än så länge, tretton grabbar som redan är gripna misstänkta för massupplopp. Jag tror att vi kommer att klara det. Efter Golunov**** tror jag att vi har krafter att kasta ut ledtrådar som leder grabbarna ut ur labyrinten byggd av fängelser, domstolar och snutarnas godtycklighet.

Hur många människor är här nu? Många tusen. Jag vill se de människorna utanför Basmanny tingsrätt, det är inte alls långt härifrån. Jag är ingen Navalnyanhängare, jag tror inte på val, jag är bara en rysk anarkist. En vanlig rysk människa. Jag vill att vi ska skrika ut vårt svar till alla sådana som Kusyuk, Moskvas valmyndighet, kravallsnutar, domare och statsmän. Ni har kukat ur! De har kukat ur! De har kukat ur!

Stötta folk som sitter inne. Kom hem och skriv ett brev till dem i häktet. Swisha pengar till advokaten. Eller hitta nu här bland folket, en kille med sparbössa, det är en av mina dömda ”medbrottslingar” i Bolotnaya-fallet, Vladimir Akimenkov. Skänk honom pengar att ge till de politiska fångarna. Prata om gripandena, och gå till tingsrätten. Torgmötet under dess fönster får inte ta slut.

Kom ihåg deras namn. Kom ihåg deras namn men inte som om det vore de stupade hjältarnas eller martyrernas namn, utan som era vänners namn, vänner som ska vara hemma snart. Skrik ut namnen:

Aleksey Minyajlo

Vladislav Barabanov

Kirill Zhukov

Egor Zhukov

Ivan Podkopaev

Samariddin Radjapov

Eugene Kovalenko

Sergey Abanichev

Daniil Konon

Sergey Fomin

Aydar Gubaydulin

Danila Beglets

Dimitri Vasilyev

Pavel Ustinov

* med ”grillfestivaler” syftar Polikhovich på att vid sidan av protestaktioner brukar regimen anordna grillfestivaler med gratis mat och musik just för att störa och späda ut protesterna.

** Berkut var ett ökänt ukrainskt kravallpolisförband som fick misshandla och klä av folk vid Majdanrevolutionens vinterprotester 2013/14. Berkutofficerare och åtskilliga medlemmar blev sedan åtalade för tjänstebrott och fick rymma från Ukraina efter 2014, själva förbandet upplöstes.

*** Översten Vladimir Kusyuk var Berkuts befälhavare som efter Majdanrevolutionen fick fly till Moskva. Kort tid senare var han återigen överste inom kravallpolisen i Moskva och syntes med batong på de flesta protestaktioner.

**** Ivan Golunov är en en rysk grävande journalist som greps i våras efter att polisen hade slängt narkotika i hans väska. Efter en massiv protestvåg släpptes Golunov och de inblandade poliserna straffades.

Foto: Eugene Feldman (fotot föreställer Alexey Polikhovich, men har inget med lördagens tal att göra).

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen