Dagens politiska fånge: Dimitrij Pchelinstev

Med anledning av de stundande rättegångarna i det så kallade ”Nätverksfallet”, varav den första avslutas måndagen den 10:e februari, kommer vi denna vecka att fokusera på de individer som står åtalade. 

Under hösten 2017 och vintern 2018 grep den ryska säkerhetstjänsten FSB en rad unga antifascister i städerna Penza och S:t Petersburg. Ungdomarna påstås vara sammanlänkande i en terroristgrupp som FSB kallar ”nätverket” och står bland annat åtalade för anstiftan till terrorbrott under fotbolls-VM 2018, i syfte att skada landet och den sittande regimen. Efter timmar av tortyr, i form av fysisk misshandel och elchocker, ska de anhållna ha erkänt brott. Polisen ska även ha planterat bevis hos de gripna till stöd för anklagelserna.

Några av de anklagade ungdomarna var bekanta sedan tidigare medan andra inte hade något mer gemensamt än att de alla delade ett intresse för sporten airsoft. Åklagarna har yrkat på långa fängelsestraff, i ett av fallen till och med livstid, och trots att samtliga anhållna har synliga spår av tortyr på sina kroppar har anmälningarna i stort sett  ignorerats av staten.

 Namn: Dimitrij Pchelintsev, född 1992. Bor i Penza.

Bakgrund: Aktiv antifascist och f.d. elitsoldat. Arbetade som skottinstruktör på en skyttebana i Penza.

Anklagelser: Anklagas för att ha deltagit i terrorverksamheten ”nätverket”.

Rättslig status: Den 27 oktober 2017 greps Pchelintsev av fyra FSB-agenter. Polisen ska ha brutit sig in i hans lägenhet och bil, och ska även ha planterat bevis hos honom till stöd för anklagelserna. Pchelintsev ska ha blivit torterad då han nekat till sin medverkan i terrorgruppen. I över en månad pågick tortyren, som han i ett brev till sin fru beskrivit som ”värre än döden”. Ord han senare tvingats ta tillbaka under tortyr.

Dom: Åklagaren har yrkat för 18 år för Pchelintsev, domen faller den 10 februari.

Uppdaterad rättslig status juli 2022: Dömd till 18 års fängelse.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen