Demokratipriset 2022

Varje år tilldelas  Ordfronts demokratipris en fysisk eller juridisk person i Sverige som i ord eller handling bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är.

I år går priset till föreningen For The People i Vivalla i Örebro som genom sitt kraftfulla initiativ visar unga att det går att lyckas i livet oavsett yttre förutsättningar.

Föreningen startades av unga, för unga med syftet att skapa aktiviteter på helger och lov. Målet har varit att motverka den rastlöshet som kan uppstå hos unga och därmed förhindra att de hamnar i fel sammanhang som leder till kriminalitet och våld.

Under Paludans antimuslimska provokationer i våras visade For the People att hatet går och måste mötas utan våld.  Tillsammans med andra föreningar städade föreningen upp i parken efter motdemonstrationerna och ordnade en insamling för att kunna ge husägare vid Sveaparken och polisen lite kärlek i form av blommor och choklad.

Föreningen Ordfront fördömer starkt den antimuslimska rasism och islamofobi som växer i Sverige. Hatspråk kan dock bara bekämpas med demokratiska metoder. Ungdomarna i For the People bemötte provokationerna med omtanke om förorten och dess människor, och med blommor istället för våld.

Ordfront vill med priset uppmärksamma och uppmuntra For The People:s initiativ och kraft att visa att det finns alternativa metoder att jobba mot utanförskap, ungdomskriminalitet och segregation än strängare straff och hårdare tag. Den bredaste, billigaste och snabbaste vägen till integration kan vara utstakad av unga som tror på och vill ta hand om varandra.

Ordfronts demokratipris kommer att tilldelas årets vinnare under Mänskliga Rättighetsdagarna. Missa inte prisutdelningen den 17:e november!​

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Scroll to Top