Finns det något hopp för Ryssland?

Inför årsdagen av Bolotnajaprotesterna den 6 maj 2012, arrangerade föreningen Ordfront och biograf Reflexen den 3 maj ett samtal om yttrandefrihet och repression i Ryssland idag. Efter panelsamtalet visades filmen Leviathan. I panelen fanns Stig Fredrikson, mångårig Moskvakorrespondent vid SVT, Philipp Galtsov, rysk politisk aktivist, antifascist, Bolotnajaflykting och numera bosatt i Sverige samt Eugene Wolynsky, poet, skribent, sångare som bland annat har översatt Vysotskij och Pussy Riots Punkbön till svenska. Ordfronts ordförande Anna Wigenmark var moderator

Välbesökt bokbord!
Föreningen Ordfronts praktikant Julia Willgård vid vårt välbesökta bokbord

Samtalet kretsade kring Rysslands förvandling från enpartistat till diktatur och vad detta inneburit för de verksamma konstnärer och politiska aktivister som yttrat sig kritiskt mot regimen samt vilka konsekvenser detta fått för Ryssland och den ryska kulturen. Bolotnajafångarna och Pussy Riot fick figurera exempel.
Stig Fredrikson drog paralleller mellan dagens förtryck och det på Sovjettiden. Försöken att restaurera Sovjet (fast tillsammans med ortodoxa imperialistiska inslag) skulle se absurda och komiska ut om de inte vore så tragiska och inte kostade människolidande och liv, konstaterade Eugene Wolynsky. Philipp Galtsov instämde i att politisk aktivism i Ryssland idag är ytterst farlig och riskerna för de politiskt aktiva har aldrig varit högre sedan Sovjets fall.
Samtalet berörde även hur konflikten i Ukraina påverkar Bolotnajaprocessen, fångarnas öde och den ryska interna situationen.

I samtalet nämndes även rollen hos de nyligen etablerade repressiva myndigheterna, som t.ex. Center E (E står för extremism) som många har jämfört med Gestapo. Paneldeltagarna var överens om att det är omöjligt att förutspå Kremls handlingar och att det ryska civilsamhället har få möjligheter i en konflikt med den totalitära makten. Slutsatser som lät så dystra att en åskådare mellan samtal och film frågade ”Finns det något hopp?” En fråga som lämnade panelen svarslös.
Pussy Riots videostöd för Ordfronts Bolotnajakampanj för politiska fångar i Ryssland avrundade programmet och som final framförde Eugene Wolynsky Pussy Riots Punkbön på svenska.
På själva årsdagen publicerade Ordfront en tidslinje där de hittills viktigaste händelserna runt Bolotnajafångarna samt stöduttalanden för dessa går att hitta. Här hittar du tidslinjen.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen