Föreningen Ordfront på Bokmässan

Föreningen Ordfront är en del av Bokmässan anno 2019. Mässan går i år av stapeln mellan den 26 och 29 september, och i vanlig ordning kommer vi tillsammans med Ordfront magasin att hålla till i en monter på Globala Torget samt bjuda på idel spännande programpunkter. 

Fredag 27/9
16.50 – 17.30 på Rosa scenen – ”Maten och kapitalet”.

Om seminariet: Diskussion om matproduktionens roll i klimatförändringarna. Den industriella och kommersiella samt globala matindustrins påverkan – och de fördelar och vinster som skulle kunna göras vid förändring. Denna programpunkt knyter delvis an till Gunnar Rundgrens bok ”Den stora ätstörningen” (Ordfront förlag).

Moderator: Johan Berggren, chefredaktör samt ansvarig utgivare på Ordfront magasin.
Gäster: Gunnar Rundgren, ekojordbruksexpert, medgrundare av Krav-certifieringen och bonde samt Abigail Sykes, frilansande journalist och hållbarhetsexpert.

17.45 – 18.15 på Poddscenen – ”Maten och kapitalet – en fördjupning”.

Om podcasten: Ett fördjupande samtal om den
globala matindustrins påverkan på klimatförändringarna.

Samtalsledare: Johan Berggren.
Gäster: Gunnar Rundgren och Abigail Sykes.

 

Lördag 28/9

11.20 – 12.00 på Rosa scenen – ”Jakten på Nätverket – gripande, tortyr och förföljelse av unga aktivister i Ryssland”.

Om seminariet: Ett samtal om det så kallde Nätverksfallet samt om Rysslands förföljelse av politiskt oliktänkande ungdomar. Diskussionen avrundas med teatermonologen »Elchock på ryska«, som framförs av skådespelaren Simon Edman. Monologen är baserad på den frihetsberövade aktivisten Viktor Filinkovs dagboksanteckningar från ryska häkten.

Moderator: Eugene Wolynsky, medarbetare på Föreningen Ordfront med fokus på frågor om Ryssland.
Gäster: Philipp Galtsov, rysk människorättsaktivist samt Simon Edman, skådespelare.

12.15 – 12.45 i Tea Talks – ”Jakten på Nätverket – gripande, tortyr och förföljelse av unga aktivister i Ryssland – En fördjupning”.

Om programpunkten: Ett fördjupande samtal om Rysslands förföljelse av politiskt oliktänkande ungdomar.

Moderator: Eugene Wolynsky.
Gäst: Philipp Galtsov.

14.00 – 14.40 på Orangea scenen – ”Maffian, Putin och pengarna – fallet Sergej Magnitskij”.

Om seminariet: Den 16 november 2009 dog revisorn Sergej Magnitskij i isoleringscell i Ryssland. Då hade han fått utstå tortyr i ett års tid som åsamkat honom allvarliga skador. Men istället för vård utsattes han åter för misshandel. Vid gripandet stod Magnistkij, en 37-årig småbarnsförälder, redo att ge vittnesmål mot personer i det ryska inrikesministeriet som han upptäckt hade förskingrat mångmiljonbelopp från både privata aktörer och det ryska skatteverket. Tio år senare är mordet på Magnitskij inte bara ett fruktansvärt brott, det har blivit grunden för ett fortsatt arbete mot korruption som några få personer i Ryssland vågar bedriva. Det har lett till frågor om president Putins inblandning inte bara i mordet och stölderna, utan även om hans eventuella samröre med maffian. Och – inte minst – till de svenska storbankernas roll. Till detta samtal har vi bjudit in journalisten Anastasia Kirilenko, som specialiserat sig på korruption och organiserad brottslighet, samt Martin Uggla, ordförande i Östgruppen.

Moderator: Johan Berggren.

Gäster: Anastasia Kirilenko, rysk journalist med fokus på korruption och organiserad brottslighet samt Martin Uggla, ordförande i Östgruppen.

15.00 – 15.30 på Poddscenen – ”Anastasia Kirilenko och Martin Uggla om fallet Sergej Magnitskij – En fördjupning”.

Om podcasten: Ett fördjupande samtal med Martin Uggla och Anastasia Kirilenko kring mordet på Sergej Magnitskij – om Putin och maffian, korruption och pengatvätt.

Samtalsledare: Johan Berggren.
Gäster: Anastasia Kirilenko och Martin Uggla.

 

Söndag 29/9
10.40 – 11.00 på Orangea scenen – ”50 år i demokratins tjänst – Vad händer nu?”.

Om seminariet: Ett samtal om demokratins framtid och utmaningar samt om ordets kraft och betydelse. Dessutom – vad har klimatförändringarna för inverkan på det demokratiska samhället? Allt med en koppling till att Föreningen Ordfront också fyller 50 år i år.

Moderator: Magnus Olsve, kommunikatör och administratör i Föreningen Ordfront samt redaktör på Ordfront magasin.
Gäster: Annika Elmqvist, tecknare och författare med bakgrund i Ordfront samt Leif Ericsson, medgrundare av Ordfront, tidigare chefredaktör för Ordfront magasin samt författare.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen