Bolotnaja: Ivan Nepomnyaschikh

Två år och nio månader efter Bolotnajademonstrationerna (6 maj 2012) har ytterligare en person gripits och häktats på grund av sin medverkan i protesterna. Ivan Nepomnyaschikh anklagas för att ha ”åsamkat polisen skada”, ”våldsamt upplopp” eller som det tidigare hette, ”att röra vid polisen”. Han häktades den 26 februari men får av hälsoskäl tillbringa häktningstiden i husarrest. Husarresten kommer sannolikt att pågå åtminstone fram till början av april då utredningen mot honom beräknas vara färdig.

Ivan Nepomnyashchikh
Ivan Nepomnyashchikh

Ivan Nepomnyaschikh är 24 år gammal. Både han och hans far Andrej syns tydligt i den video från Bolotnaja som utredarna har tillgång till. Andrej Nepomnyaschikh är en lokalt känd aktivist med bakgrund i kommunistpartiet. Men han har också setts på en rad miljörelaterade protester i Moskvaregionen. I samband med 6 majdemonstrationerna 2012 berättade Andrej att han tog sin då 20-åriga son till Bolotnajatorget eftersom han tyckte att det var bra för en ung människa att med egna ögon se medborgerliga protester i sitt land.

”Sedan urartade lite” berättar han i en video på webbsidan grani.ru. I intervjun befinner han sig i domstolen strax utanför den dörr bakom vilken beslutet att häkta hans son Ivan togs. ”Polisen började slå folk, många sprang iväg för att skydda sig, många andra började tjafsa med polisen i försök att försvara någon, Ivan med. Det syns mycket väl på videofilmen att han viftar med händerna samtidigt som han skriker något, likaväl syns det att han INTE rör polis eller någon människa överhuvudtaget, hans händer är i luften hela tiden”, fortsätter han.

I de flesta länder skulle ett sådant material inte räcka för att åtala. Men agerandet utreds ändå som våld mot tjänsteman och kan leda till ett långt fängelsestraff.  En annan Bolotnajafånge Alexej Gaskarov, har tolkat situationen så att ju fler repressioner mot folket desto högre ställning för polisen. Minst ett 60-tal civilpersoner skadades i sammandrabbningarna med polisen under Bolotnajademonstrationerna men ingen polis har ännu åtalats för övervåldet.

Advokaten Dinze griper in

När Ivan Nepomnyaschikh greps tilldelades han en advokat utsedd av staten och allt tyder på att regimen är inställd på en snabb och demonstrativt hård process.  Dagen efter gripandet tog en av Rysslands bästa människorättsadvokater Dmitrij Dinze sig an försvaret av Ivan. Bland hans klienter återfinns också Alexej Gaskarov, Krimfångarna Oleg Sentsov, Alexander Kolchenko och några andra prominenta ryska politiska fångar. Advokaten Dinzes första kommentar, också på grani.ru, efter processens början var milt sagt sarkastisk. Han menar att det ryska sättet att utreda den här sortens misstanke om brott strider inte bara mot internationell rätt utan även mot sunt förnuft och vanlig logik.

–          Först skapar man en ”biosalong” för poliser (som anses vara offren, red anmärkning) där de ser olika människor på torget den 6e maj, sedan försöker man få dem att ”minnas” vem från videon som kan tänkas vara offrets ”bödel”. Var det han med vit skjorta? Eller han som viftade med händerna? Fick du någon skada? frågar utredaren polisen sedan. Ofta blir svaret något i stil med ”Ah, jag minns inte, kanske någon liten skrapa, men den är ju så länge sedan, jag minns inte riktigt” När polisen börjar ”minnas” börjar de para ihop offren med förövarna, dvs. demonstranterna i videon. När det är färdigt grips människan och processen börjar.

Mindre mirakel

I fallet Nepomnyaschikh ”mindes” plötsligt en polis, nästan 2,5 år efter händelserna, att Ivan slog honom fyra gånger med ett paraply. En utsaga som dock inte stämmer överens med det videomaterial som finns. Ivan har helt förnekat brott. Både utredaren och åklagaren insisterade dock på att han skulle häktas och anklagelserna mot honom fastställdes den 4 mars. Advokaten Dinze anhöll framgångsfullt om att Nepomnyaschikh, på grund av sjukdom, i så fall skulle få sitta hemma i husarrest under häktningstiden. Något som domstolen också beviljade. Bara några få av Bolotnajafångarna har tillåtits tillbringa häktningstiden i hemmet.

Ivan Nepomnyaschikh och hans far Andrej greps redan den 6e maj 2012 och den senare fick då betala 500 rubel (ungefär 20 dollar) i böter för att ”inte ha följt polisens order”. Enligt pappan har de känt till att polisen åter börjat intressera sig för dem.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen