Låt oss snacka Bolotnaja

I söndags avslutades de olympiska spelen i Sotji, Ryssland, om ett par veckor brinner OS-facklan igen men då över Paralympics. Många menar att spelen är ett propagandajippo för Rysslands president Putin, att faktiskt till och med den kritik som riktats mot spelen och inte minst mot de människorättskränkande homofobiska lagar som antagits bara har stärkt hans position i landet.

Med en alltmer decimerad demokratisk opposition i landet finns naturligtvis risken att Putins makt bara ökar och med den xenofobin och högerextrema rörelser.  För långt ifrån puckar, pister och medaljer pågår ett annat slags maktspel med betydligt allvarligare följder än en förlorad pallplats. I fredags föll de första domarna i det så kallade Bolotnajafallet, den process som pågår mot demokratiaktivister som demonstrerade mot president Putin på torget Bolotnaja i Moskva 2012. I domen befanns 8 av de totalt 29 personer som greps efter demonstrationerna den 6 maj 2012 vara skyldiga till brott, en ung 20-årig kvinna dömdes till villkorlig dom efter att ha suttit fängslad i nästan 2 år, övriga dömdes till mellan 2 år och 4,5 års fängelse.

Även om de dömda gjort motstånd mot det massiva polisvåld som mötte demonstranterna är det utan tvekan politiskt motiverade domar och de tjänar som avskräckande exempel för dem som fortsätter att kritisera presidenten. Av de 29 har 11 beviljats amnesti men 16 är fortfarande frihetsberövade. En tog livet av sig efter att inte ha beviljats politisk asyl i Nederländerna. Vänner, familj och fångar vittnar om tortyr, grym och omänsklig behandling, om psykisk tvångsvård och förfalskad bevisning.

När OS-facklan om några veckor slocknar kommer repressionen mot civilsamhället i Ryssland med största sannolikhet att öka. Det är då vi måste ge landet och dess regim allt större uppmärksamhet. Ordfront vill med Bolotnajakampanjen sprida mer information om den demokratiska och politiska situationen i Ryssland, ge sitt stöd till de människor som fredligt vill utöva sin yttrandefrihet och mötesfrihet samt kräva rättvisa åt 6-maj fångarna. Fram till den 6 maj 2014 kommer vi att varje vecka presentera en eller två av de demonstranter som sitter fängslade eller dömts. De får berätta med sina egna ord och kända kulturarbetare kommer på olika sätt att visa sitt stöd.

Nu har vi snackat Sotji, låt oss också snacka Bolotnaja.

Anna Wigenmark, ordförande i föreningen Ordfront

Läs mer om domarna här:
http://www.hrw.org/news/2014/02/21/russia-8-protesters-found-guilty-flawed-case
http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/russia-guilty-verdict-bolotnaya-case-injustice-its-most-obvious-2014-02-21

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen