Missade du MR-dagarna i Göteborg?

Eller vill du kanske bara se något av seminarierna igen? En del av våra seminarier under Mänskliga Rättighetsdagarna i december spelades in, nu kan du se dem här!

Kvinnlig representation och demokratins utmaningar
17:30-18:30
Sal: Kongresshallen
I år firar vi 100 år av demokrati med anledning av att lika och allmän rösträtt infördes i september 1921.
Vid valet 1921 blev också kvinnor för första gången valbara till riksdagen – då första och andra kammaren. Men det skulle dröja mer än 70 år innan könsfördelningen blev någorlunda jämn.
Hur ser det ut idag? Med fem, kanske snart sex kvinnliga partiledare bland riksdagspartierna, är kanske kampen vunnen?  Hur viktig är representation och vilka grupper saknar representation idag? Med ett minskat demokratiskt utrymme generellt – hur ser framtiden ut, finns det ett hot mot demokratin – och mot kvinnligt deltagande i politiken?
Medverkande: Teysir Subhi, partiledare FI, Barbro Westerholm, riksdagsledamot L och Anna Wigenmark, Ordfront
Går det att bomba fram en demokrati?
20 år efter att USA inledde ett anfall mot Afghanistan i försvar mot terrorattacken i New York och Pentagon, lämnade stormakten landet som åter föll i talibanernas makt. Självförsvarsinterventionen 2001 övergick efter några år till en insats som bland annat försvarades med att demokrati och rättigheter skulle införas i landet. Världens stater har en skyldighet att ingripa om allvarliga kränkningar, särskilt folkmord, hotar befolkningen i ett land – men kan internationell intervention, militär eller humanitär användas för att trygga demokratin i ett land? Var går gränserna för internationell intervention, hur demokratiska är besluten när de fattas av ett säkerhetsråd med vetorätt för några få länder? Ingripandet i Libyen motiverades av den nya principen Responsibility to Protect, men något stöd för ett liknande ingripande gavs inte för att stoppa våldet i krigets Syrien. Vilken acceptans har militärt ingripande till skydd för mänskliga rättigheter och demokrati idag? Finns det reella planer på demokratisering av säkerhetsrådet?
Medverkande: Lisa Hultman, forskare i freds- och konfliktkunskap, Uppsala,  Jan Hallenberg, UI och Anna Ek Svenska Afghanistankommittén. Moderator: Anna Wigenmark.

På Mänskliga Rättighetsdagarnas YouTube-kanal kan du se fler seminarier.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen