Ordfront med Rysslandsfokus på Bokmässan

Träffade du Föreningen Ordfront på Bokmässan i Göteborg förra veckan? Förutom en monter på Internationella Torget arrangerade vi två programpunkter med Artemij Troitskij, rysk musikjournalist med hög kultstatus. Gemensamt för diskussionerna var rysk yttrandefrihet i olika kontexter.

Lena Jonson, Artemij Troitskij och Stig Fredriksson
Lena Jonson, Artemij Troitskij och Stig Fredriksson

Lördagens seminarium modererades av journalisten och Rysslandskännaren Stig Fredriksson, och gästades utöver Troitskij av Lena Jonson från Utrikespolitiska Institutionen. Deltagarna beskrev ett Ryssland i totaliteringsprocess, inte olikt Andropovs 80-tal. Kulturarbetare vågar varken vara för regimkritiska eller riskera sina Schengenvisum med att visa Putin lojalitet, menar Artemij Troitskij. Många finner alternativ frihet i emigration, vilket resulterar i en kulturell och intellektuell braindrain, samtidigt som det för individen medför förluster av inkomst och social status.

Eugene Wolynsky och Artemij Troitskij
Eugene Wolynsky och Artemij Troitskij

Ämnet för söndagens samtal var Bolotnajaprotesterna 2012 som milstolpe för Rysslands avdemokratisering. Fredliga demonstrationer med bred uppslutning från olika samhällsskikt möttes av beväpnad polis och uppgjorda rättegångar.

Som meddelande till omvärlden underströk Troitskij att landet nu är en diktatur med politiska fångar. Han menar dock att läget inte är varaktigt, och att Putins regim kommer att falla inom kort.
Videolänk till ”Bolotnajafångarna och yttrandefriheten därefter” finns här.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen